YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soba Ve Şofben Zehirlenmelerine Dikkat

Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Rahşan Erkan, özellikle lodoslu havalarda soba ve şofben zehirlenmelerine karşı...

Soba Ve Şofben Zehirlenmelerine Dikkat

Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Rahşan Erkan, özellikle lodoslu havalarda soba ve şofben zehirlenmelerine karşı vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda tavsiyede bulundu.

Kış mevsiminin sert geçtiği, soba ve şofben zehirlenmelerinden kaynaklı üzücü olayların olmaması için vatandaşlara uyarıda bulunan Sağlık Grup Başkanı Dr. Rahşan Erkan, 'Kış mevsiminde geçmiş yıllarda da rastladığımız soba zehirlenmeleri tıbbi açıdan karbonmonoksit zehirlenmesi olarak nitelendirdiğimiz bu tür vakalarda üzücü sonuçlar almaktayız. Özellikle gece yakılan kömürlü sobaların yatmaya yakın mutlaka içerisindeki yakıtın tamamen yandığına dikkat etmeleri ve yeni bir yakıt ilave etmemeleri gerekir” dedi.

Erkan, şunları söyledi: “Kış aylarındaki lodos rüzgârının yoğun olduğu günlerde soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelere karşı dikkatli olup, tedbirli davranılması gerekmektedir. Zehirlenmeler daha çok sobadan olmak üzere sızan renksiz, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olan karbon monoksitten olmaktadır. Soba ve baca kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşlarımız öncelikle aldıkları ısıtma cihazının kalite belgesini, garanti belgesine, garanti süresine, aldıkları yakıtın kalite standartlarına uygunluğuna ve yakıtının izin belgesi olan satıcılardan almaya dikkat etmelidir. Soba kullanımında soba aşın doldurulmamalı, sönmekte olan sobaya tutuşturulması zor yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya yakıt atılmamalıdır. Alçak basınçlı lodoslu havalarda bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken soba tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının ek yerlerinde baca gazı sızdırmazlığına dikkat edilmeli, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizlenmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından l (bir) metre yüksekte olması sağlanmalıdır. Şofben kullanımında ise şofbenin mutlaka bacaya bağlanmasına, banyoya değil de yeterli büyüklükte havadar bir yere monte edilmesine dikkat edilmelidir. Şofben yetkili servis tarafından montajı yapılmalıdır.”

Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı vatandaşlara hayat kurtarıcı tavsiyelerde de bulunan Erkan, “Olası bir zehirlenmede kişi süratle olay yerinden uzaklaştırılarak, temiz havaya çıkarılmalı. 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranmalı, ambulans gelinceye kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki sekresyon temizlenmeli. Battaniyeye sarılarak vücut ısısı kontrol altında tutulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır. Karbon monoksit zehirlenmesi mutlaka bir hastanede tedavi edilmeli" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler