YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Harun Taşkesin, Türkiye’de her yıl bina yangınlarının yüzde 20‘si temizlenmeyen...

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Harun Taşkesin, Türkiye’de her yıl bina yangınlarının yüzde 20‘si temizlenmeyen bacalardan ileri geldiğini söyledi.

Teşkesen, yaptığı açıklamada, ısınmada kullanacak yakıtların yanma verimini arttırmak ve buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltımını sağlamak için kış gelmeden önce soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik temizlenmesi gerektiğini belirterek, “ kalorifer tesisatlarının izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi, soba ve kalorifer kazanlarında kabul edilen standartlara uygunluğun aranması, kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması, kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için ‘Yetkili Kalorifer Ateşçisi’ belgesinin bulunması önem arz etmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız ısınma amaçlı kömür satın almaları esnasında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hava Kirliliği Kontrolü konulu Genelgesi gereğince, kullanılacak yerli kömür, ithal kömür özellikleri belirlenmiştir. Ülkemizde her yıl bina yangınlarının yüzde 20 ‘si temizlenmeyen bacalardan ileri gelmektedir. Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda, evlerde baca tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir. Baca tepmesi sonucunda çok zehirli olan karbon monoksit gazı zehirlemeler neden olmaktadır. Bu nedenle yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerekmektedir. Bacalar temizlenmediği ve yakıcılar doğru şekilde doğru yere kurulmadığı zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucunda oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olmaktadır. Bacalarda mutlaka baca başlığı bulunmalıdır. Aksi durumda rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar teperek zehirlemelere neden olmaktadır. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış olan bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalarda sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşarak bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olmaktadır. Sobada baca çekişi ve yanma verimi düşer” dedi.

sobalarda lastik, plastik, boya, petro kok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöplerin yakılması yakılmaması gerektiğini söyleyen Taşkesen, “yanmakta olan sobaya kesinlikle çöp atılmamalıdır. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur.Aşırı nemli kömür veya odun kullanılmadan önce kurutulmalıdır. Ağaçlar kesildikten en az 6 ay sonra ısınmada yakıt olarak kullanılmalıdır. Benzer şekilde kömür içinde yüksek nemli kömür kullanılmamalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler