MUĞLA (İHA) - TMMOB Makine Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Onur Onay, soba ve kalorifer kazanlarını doğru yakma yöntemleri hakkında bilgi vererek sobayı ve kaloriferi doğru yakmanın kirliliği azalttığını belirtti.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilciliği Yürütme Kurul Başkanı Onur Onay, enerjide tasarruf döneminde olduğumuzun altını çizerek soba ve kaloriferlerde yakılan kömüre ve baca çekişine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Soba ve kalorifer yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi, baca temizliği ve evlerin gerekli izolasyonunun iyi yapılmamasından dolayı hava kirliliğinin daha da arttığına işaret eden Onay, "Bu yüzden soba zehirlenmeleri ve ısınma maliyetlerinde de artış yaşanıyor. Soba zehirlenmeleri ve hava kirliliğinin yaşanmaması için evlerde ve iş yerlerinde hava izolasyonlarının iyi yapılması, kaliteli yakıt kullanılması, bacaların düzenli olarak temizlenmesi, soba bağlantı elemanları ve borularının sık aralıklarla temizliği ve gaz sızdırmazlığının kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.
Soba yakarken dikkat edilmesi gereken hususların da çök önemli olduğunu vurgulayan Onay, şu faktörlere dikkat çekti: "Can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için kömürü doğru yakmamız gerekir. Türkiye'de ve bazen de şehrimizde, her yıl kış aylarında birçok kişi sobalarda kömürün bilinçsizce yakılmasından zehirlenmektedir. Tüm uyarılara rağmen her yıl kömürden kaynaklanan zehirlenmeler ve yangınlarda ölenlerin sayısı artmaktadır. Ölümler kömürden olmayıp, sobaların yakılma yönteminin doğru bilinmemesi ya da ihmalkarlıktan kaynaklanmaktadır. Doğru yakılmayan sobada hangi kömür yakılırsa yakılsın zehirlenme olabilir. Soba alırken, kurarken ve yakarken bazı çok basit kurallara uyulması halinde bu tip üzücü olaylar yaşanmayacak ya da en aza indirilecektir. Üzücü olaylarda suç, yüksek kalorili çevre dostu kömürlerde olmayıp yanlış soba yakma tekniği ve standart dışı soba kullanımından kaynaklanmaktadır. Sobadan can kaybını önlemek için 3 hususa dikkat edilmesi şarttır; kaliteli yakıt seçmek, sobayı üstten yakmak ve sobanın hava alıcı yerlerini kapatmamak. Plastik, lastik, araba lastiği, temizlenmemiş tahta, hayvan ve asfalt atığı, boya, atık petrol ürünleri ve çöplerin soba ve kalorifer kazanlarında yakılması halinde kanser yapıcı maddeler oluşmaktadır. Bu nedenle standartlara uygun kömür veya yakıt kullanılmalıdır"