YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz: "Petkim Yarımadası Üzerinde Kümelenme Modelini Ve Bölgedeki En Büyük Petrokimya Ve Lojistik Merkezi Olma Hayalini Gerçekleştirerek Rekabet Gücümüzü Artırmayı Hedefliyoruz"

İZMİR (A.A) - SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, "Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki

İZMİR (A.A) - SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, "Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki en büyük Petrokimya ve Lojistik Merkezi olma hayalini gerçekleştirerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Petkim tesislerinde gazetecilere kurumun faaliyetleri ve projelerine ilişkin bilgi veren Yavuz, Petkim'in yüzde 69 civarındaki hissesini SOCAR olarak kontrol ettiklerini, SOCAR'ın 22 milyar dolar cirosu olduğunu belirtti.

Aliağa bölgesi ve Petkim Yarımadası'nın "Türkiye ekonomisinin kilit noktası" ve "en önemli sanayi bölgesi" olduğunu dile getiren Kenan Yavuz, "Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki en büyük Petrokimya ve Lojistik Merkezi olma hayalini gerçekleştirerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz" dedi.

-Sanayi yoğunluğu tartışması-

Dünyanın en önemli kümelenme örneklerinden biri olan Singapur ile iletişim halinde olduklarını belirten Kenan Yavuz, Türkiye'de sanayi yoğunluğunun ve çevreye verdiği zararın tartışıldığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Türkiye'de uygun teknolojinin kullanılmaması nedeniyle yaşanan çevre problemleri var. Sanayi yoğunluğu problem yaratacak olsa bizim Aliağa'da yaşadığımız yoğunluğun on katını yaşayan ülkeler var. Singapur'daki bir bölgede 10 kat fazla yoğunluk var. İnsanlar orada da çağdaş yaşamlarını alabildiğince yaşıyorlar. Demek ki bu bir saptırmadır. Özelikle Türkiye'nin üretmesini ve büyümesini istemeyenlerin yarattığı bir tartışma metodudur. İnsanı ve çevreyi suistimal etmeden üretim yapma mantığı herkeste olursa bir problem yaşanmaz."

-Projelerini anlattı-

Kenan Yavuz, 2012-2015 döneminde Petkim'de 7-8 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini kaydetti.

Liman, rüzgar enerjisi terminali, rafineri gibi projelerinin olduğunu dile getiren Yavuz, "Limanın yatırımı tahminen 300-400 milyon dolar olacak. Kasım ayında başlayacak ve 24 ayda tamamlanacak" dedi.

Doğalgaz fiyatları nedeniyle petrokimyada da büyük sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Yavuz, kömürden buhar üretmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Azerbaycan'dan 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 1,2 milyar metreküp doğalgaz ithal etmeye başlayacaklarını, bu miktarın 400-500 milyon metreküpünü kullanacaklarını kalan bölümünü ise piyasaya satacaklarını ifade eden Yavuz, "Türkiye'de enerji çeşitliliğinin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye'nin en önemli doğalgaz tedarikçisi firmasıyız ama ben sanayici şapkamla sanayide doğalgaz kullanmak istemiyorum. Maliyet ve kesintiler nedeniyle ama maliyet daha önde" diye konuştu.

Kenan Yavuz, özel ekonomi bölgesi olmak için Ekonomi Bakanlığı'na başvuracaklarını, bu konuda gerekli şartları 40 yıl önceden sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Yavuz, daha sonra gazetecilere Petkim alanını gezdirdi.

Muhabir: Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler