YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sodinç’den Dünya Kaoh Günü Açıklaması

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre...

Sodinç’den Dünya Kaoh Günü Açıklaması

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KAOH) tüm dünyada 50 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, 14 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Soydinç, ”KOAH Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Dünya Sağlık Örgütünün katılımıyla oluşturulan ‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu ‘tarafından tüm ülkelerle birlikte Türkiye’de 14 Kasımda ‘Dünya KOAH Gününün düzenleneceği bildirildi. Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğünün de bu konuda eğitim ve faaliyetleri doğrultusunda ilçemiz Kdz Ereğli ‘de de okullarda, halk eğitim merkezinde, huzurevinde eğitimler düzenlenecektir. DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre KOAH tüm dünyada 50 milyon insanı etkilemektedir. Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde en önemli ölüm nedenleri arasında 3.sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’dir. KOAH ,amfizem ve kronik bronşiti kapsayan hastalıklardır. KOAH’ın en sık görülen özelliği akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir. Bu hastalık başladı mı geriye dönüşü yoktur. Ölümle sonuçlanabilir. Amfizem; akciğerlerde nefes alıp vermeyi sağlayan alveollerdeki hava boşluklarında alveol duvarlarının yıkımıyla oluşan anormal ve kalıcı genişlemesidir. Genel belirtisi nefes darlığıdır. Kronik bronşit; fazla miktarda mukusun oluştuğu sürekli öksürük durumudur. Kronik öksürük art arda iki yıl içinde yılda en az 3 ay görülür. KOAH sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan 50 ve 60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte sigara içen kadınlarda da görülür. Çok nadiren de sigara içmeyen kişilerde ve daha erken yaşlarda da görülebilir. KOAH nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma,göğüste tıkanma, hırıltılı solunum, morarma gibi yakınmalara yol açar. Kış aylarında hava kirliliği bu kişilerde KOAH krizlerine neden olur. Kapalı mekanlarda sigara içilmemeli, bu yerler havalandırılmalı, eğer soba kullanılıyorsa baca ve borular temizlenmelidir. Tedavisinin iki amacı vardır. Birincisi bulguları düzeltmek ve azaltmak ikincisi,hastalığın ilerlemesi yavaşlatmaktır. Tedavi programında sigaranın bırakılması, çevresel ve mesleki sigaraya maruz kalmanın kontrolü, uzun süreli tedavi,ani başlayan atakların tedavisi şeklindedir. Hastalığın derecesine göre akciğerlere giden havanın artırılmasını sağlayan bronkodilatatörler gerekir” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 12 ve 18 Kasım tarihleri arasında Türkiye Obezite ve Diyabet Haftası nedeniyle Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğünün faaliyetleri doğrultusunda Kdz. Ereğli’de okullar,halk eğitim merkezi ve huzurevinde eğitimler düzenleneceğini belirten Soydinç, ”Diyabet hastalığı kronik,pankreasın yetersiz veya hiç insülin üretmemesiyle karakterize şeker yüksekliğiyle seyreden bir hastalıktır.Kan şekeri yüksekliği uzun dönemde birçok ve organlarda hasara yol açar.Tip 1 diyabet insülinin pankreasta hiç üretilmediği yada çok az üretildiği durumdur insülin enjeksiyonu yada pompayla tedavi edilir.Genellikle çocuk veya genç erişkin çağda sıktır. Tip2 diyabet daha çok insülin direnciyle karakterizedir insülin yeterince düzenli salınmakta ama etkili olamamaktadır.Tip2 DM sıklığı toplumda yüzde 90 ve dünyada 246milyon insanda bulunmaktadır.Uzun dönemde hasarlar kalp, böbrek, sinir hücresi, gözde olabilmektedir. Diyabet hastası her gün çeşitli besinler tüketmeli,sık sık az az tüketmeli,fiziksel aktivitede bulunmalıdır.Obeziteyi tanımlamak gerekirse vücutta fazla miktarda yağ birikmesiyle ortaya çıkan kalp damar sistemi ,solunum sistemi,hormonal sistem,sindirim sistemini etkileyen bir hastalıktır.İnsan yaşamını kısıtlayan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır.Kalp hastalıkları.hipertansiyon,diyabet,yüksek kolesterol, solunum hastalıkları,eklem hastalıkları,adet düzensizlikleri,kısırlık,safra kesesi hastalıkları,taş oluşumu obezite ile doğrudan ilişkili hastalıklardandır.Obezite için en yaygın ölçüm BMI vücut kitle indexi’dir. Vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesiyle ile hesaplanır. 50yaş üstü bir kişinin 25 ve altı değerlerde tutmalıdır.Vücut toplam yağ miktarı önemli olmakla beraber,yağın nerede biriktiğini bilmek daha önemlidir.Karın çevresinde yağ birikimi,kalça ve vücudun diğer bölgelerinde yağ birikiminden daha fazla sağlık risklerine neden olur. Erkeklerde 102cm kadınlarda 88cm üzeri bel çevresi ölçümü risk taşımaktadır obezite açısından” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler