SAMSUN (İHA) - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, şofben zehirlenmelerinin önüne çok küçük önlemlerle geçilebileceğini belirterek, "LPG zehirli değildir, ancak 6 metrekare den küçük iyi havalandırılmamış mekanlarda şofben kullanıldığında ortamdaki oksijen tükenmekte bu yüzden bin çok kişi hayatını kaybetmektedir" dedi.
Gürkan, basında sıkça karşılaşılan acı haberlerin başında şofben zehirlenmelerinin geldiğine dikkat çekerek, çok küçük önlemlerle önüne geçilebilecek olan bu tür kazaların artması ve can almaya devam etmesinin üzücü bir durum olduğunu ifade etti. Bu tür üzücü kazaların önüne geçebilmek için alınabilecek önlemlere değinen Gürkan, "Her şeyden önce, bu tür kazalarda olan, yanma sonucu ortamda oksijen azalması ve yanma ürünü gazların etkisi ile gelen ölümdür. Haberlerde ise genellikle 'şofbenden sızan gazdan zehirlendi' şeklinde yer alır. Halbuki şofbenlerde kullanılan LPG veya doğal gaz kimyasal zehir ya da boğucu değildir. Ancak ortamda çok fazla olursa oksijen azlığından dolayı basit boğucu etki gösterir. Bu gazları oluşturan hidrokarbonlar metan, etan, propan, bütan sinir sistemini etkileyen genel anestezik sınıfa girerler. Yani farkında olmadan teneffüs edildiğinde kısmen uyuşturucu etki gösterir. Baygınlık halinde ise ortamda yeterli oksijen kalmayınca oksijen yetersizliği sebebiyle ölüm gelir. Kapalı mekanlarda yanma ile havanın oksijeni yüzde 21'in altına düşer. Havada oksijen oranı yüzde 16'nın altına düşerse hayati tehlike başlar. Yüzde 10'a düşünce artık yaşamak mümkün değildir" diye konuştu.
Zehirlenme olaylarında ölümün gerçek sebebinin yanma ürünü olarak ortaya çıkan gazlar olduğunu belirten Kadir Gürkan, "O halde banyo ve benzeri kapalı yerlere şofben konmamalı, zorunlu olarak konuluyorsa şofbenler mutlaka bacaya bağlanmalı ve içeriye temiz hava girişi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
Kadir Gürkan, şofben kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
"LPG zehirli değildir, ancak 6 metrekareden küçük, iyi havalandırılmamış mekanlarda şofben kullanıldığında, ortamdaki oksijen süratle tükenmekte, kazazedeler bu yüzden kaybedilmektedirler. Şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın. Şofbeni havalandırmazsanız, kapalı ve 6 metrekareden küçük hacimli mekanlarda kullanmayın. Şofbeni ile tüp arasındaki LPG hortumunu 125 santimetreden uzun tutmayın. Banyoya bolca hava girişini mutlaka sağlayın. Banyoyu içerden kilitlemeyin. Koku hissettiğinizde şofbeni kullanmayın. Yetkili servise şofbenin bakımını yaptırın. Banyodan uzun süre çıkmayan kişiyi kontrol edin. Korsan tüp kullanmayın, tüpünüzü her zaman abonesi olduğunuz bayiden alın. Gaz kaçağını kibrit ve çakmakla kontrol etmeyin. Şofben montajını mutlaka yetkili servislere yaptırın".