Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, yeni sivil ve özgürlükçü anayasanın bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklik paketiyle demokratik cumhuriyete bir adım yaklaşıldığını belirten Sofuoğlu, ülkenin adı "demokratik" olacaksa her kurumun kendi işini yapması gerektiğini vurguladı. Sofuoğlu, “Kavramlar yerli yerine oturmalıdır. Laiklik, inananın inandığı gibi yaşamasını sağlamalıdır. Ülkemizde laiklik, şimdiye kadar hep dindarların dövülmesi için sopa olarak kullanılmıştır.” dedi.
Türkiye’nin normalleşmesini ve demokratikleşmesini ısrarla savunduklarını dile getiren Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Sofuoğlu, “Bugün Türkiye'de en ucube olan şey, darbe anayasasıdır. Milletle devlet arasında duvarlar ören değil, köprüler kuran bir anayasa yapmanın tam zamanıyken neden bir türlü anayasa çalışmaları beklenen şekilde sürmemektedir? Yeni anayasada darbecilerin değil, milletin ruhu olmalıdır.” şeklinde konuştu. Ülkenin gerçek meselelerinin hâlâ çözülemediğini savunan Sofuoğlu, şunları kaydetti: “Başörtüsü yasağı devam ediyor. Kamusal alan yalanı, insanların temel tercihlerini yok saymaktadır. Kişilerin inançlarını ve temel özgürlüklerini hedef alan kılık kıyafet dayatmalarından vazgeçilerek, Meclis dahil çalışma hayatı ve eğitim ortamlarında başörtüsünün önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Çevik Bir’in talimatıyla getirilen 'kesintisiz' dayatması devam ediyor. Eğitim sisteminde vesayet, deşifre edilmiş değildir. Din eğitimi, mesleki eğitim ve çıraklık eğitiminin önündeki engellere de dikkat çekmek istiyorum. Eğitim kurumlarında şekilsel yaklaşımlardan vazgeçilmeli, takım elbise, kravat, üniforma gibi tek tipçi uygulamalara son verilmelidir. Başta eğitim kurumları olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların ve öğrencilerin ibadet ihtiyacını karşılayacak yer tahsisi yapılmalıdır.”
Yeni anayasanın kısa, öz, anlaşılır bir şekilde, süreci ve yöntemi millete dayandırılarak yapılmasının önemli olduğunu belirten Mehmet emin Sofuoğlu, “Sadece hukukçuların görüşlerini değil, toplumun her kesiminin hassasiyetlerini içine alacak şekilde yapılması gerekir. Yeni anayasanın, özgürlük alanlarını açıp demokratik bir iklim oluşturarak, evrensel hukukun garantisi altında olan haklara kimsenin dokunmamasını sağlaması gerekir. Siyasi partilere de çağrımız, yeni anayasaya yönelik çalışmalarını ortaya koymaları ve bir an önce sonuca ulaşılmasını sağlamalarıdır. 12 Haziran 2011 seçimlerinde yeni anayasa vaat eden siyaset kurumunun, sivil yeni anayasaya gerekli ağırlığı vermediğini görmekteyiz. Vatandaşını ötekileştirmeyen, kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkı içeren, örgütlenmenin önündeki tüm engelleri kaldıran özgürlükçü yeni bir anayasa mutlaka yapılmalıdır.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz