Şu günlerde pek çok insan soğuk algınlığından şikayetçi. Kimi öksürüyor, kiminin boğazı ağrıyor, kiminin burnu tıkalı, kimi ateşli, kimi halsiz
Kimi doktorlara ya da hastanelere gidiyor, kimileri ise arkadaş tavsiyesi ile ilaç kullanıyor. İçtiği şuruptan öksürüğünün şıp diye kesilmesini bekleyenler de var, antibiyotik almadan hayatta düzelemem diye onlara sarılanlar da.
KAYTARMA HASTALIĞI
Soğuk algınlığı, rinovirüs, adenovirüs ve koronavirüsler başta olmak üzere sayıları 300'e yakın virüsün neden olduğu bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Bu, hemen daima hafif seyreden ve kendiliğinden geçen, ama tüm dünyada en çok kaytarmaya, dolayısıyla da en çok işgücü kaybına neden olan hastalıktır.
Soğuk algınlığı, vücut direnci düşük olan kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşite neden olabilir, zatürreye zemin hazırlayabilir. Bu hastalık, astım krizlerinin de önemli bir nedenidir. Özellikle 6 yaş altındaki çocuklardaki krizlerin büyük çoğunluğunun nedeni soğuk algınlığıdır.
ÖKSÜRÜK ŞURUPLARINA DA ANTİBİYOTİKLERE DE GEREK YOK Soğuk algınlığının, kesin bir tedavisi yoktur, amaç hastalık belirtilerini gidermek ve hastayı rahat ettirmektir.
Antibiyotik kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır. Çünkü, virüslere antibiyotiklerin hiçbir etkisi yoktur. Antibiyotikler, sadece orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlar için doktor önerisiyle kullanılmalıdır.
Son araştırmalar, öksürük şurupları ve grip ilaçlarının da genellikle hiçbir yararlarının olmadığını göstermektedir. Hatta bunların yan etkileri hastaları daha çok rahatsız da edebilir. Dekstrometorfan uykusuzluk ve çarpıntıya neden olurken, difenhidramin de sersemlik ve uyku haline yol açabilmektedir.
TAVUK SULU SEBZE ÇORBASI Soğuk algınlığı birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Bu hastalıkta, özel durumlar dışında ilaçların vücuda zarar vermekten ve ekonomik kayıplara neden olmaktan başka bir işe yaramadığını unutmayın. Soğuk algınlığının pek çok kişiyi etkilediği şu günlerde, bol bol tavuk sulu sebze çorbası içmenizi öneriyorum. Çünkü, büyüklerimizin de üşütmelere ve gribe karşı önerdikleri havuçlu, patatesli, kerevizli, soğanlı, maydanozlu tavuk sulu çorbaların soğuk algınlığı belirtilerini gidermede çok etkili olduğu artık bilimsel olarak da kanıtlandı.
Araştırmalara göre, tavuk sulu sebze çorbaları, nötrofil ismi verilen iltihap hücrelerini engelleyerek etkili oluyor. Nötrofiller, solunum yollarında muküs salgısını artırarak öksürük, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi hastalık belirtilerinden sorumlu tutulan hücrelerdir.
BU ÖNERİLER İLAÇLARDAN DAHA ETKİLİ
-Bol sıcak sıvı için. Ihlamur, ada çayı, nane, limon çayları bunun için idealdir.
-Bol bol meyve ve sebze yiyin.
-Odanız nemli olsun. Radyatörlere su kapları, sobaların üzerine çaydanlık koyun.
-Burun tıkanıklığının en iyi tedavisi buruna serum fizyolojik ismi sıvının damlatılması ve ortamın nemlendirilmesidir.
-Ateşi olanlar ateş düşürücü ilaç alabilirler.
-Beslenmeleri bozuk olan hastalara C vitamini ve çinko verilebilir.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi