HABER

Soğuk hava, cilt hastalıklarını tetikliyor

Ağrı Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Üstünsoy, soğuk havalarda sedef, egzama ve sivilce gibi cilt hastalıklarının arttığını söyleyerek uyarılarda bulundu.

Dr. Dilek Üstünsoy, yurdu etkisi altına alan soğuk havalar, rüzgar, düşük nem, kirli hava, asit yağmurları ve kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirme zorunluluğunun pek çok cilt rahatsızlığını tetiklediğini belirtti. Dr. Üstünsoy, melatonin hormonunun güneşsiz ortamlarda daha fazla salgılanmasının insanların kış aylarını daha stresli ve depresyona eğilimli geçirmelerine yol açtığını açıkladı. Bu faktörlerin birleşmesi ile akne (sivilce) ve egzama gibi cilt hastalıklarının görüldüğünü, stresle tetiklenen sedef, vitiligo gibi önemli deri hastalıklarının da artmasına neden olduğunu söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Üstünsoy, ayrıca soğuk havanın neden olduğu cilt kuruluğunun cildin yaşlanma sürecini kolaylaştırdığını sözlerine ekledi. Kuru cilt tipine sahip olan çocuk ve yaşlıların soğuk havalardan daha çok etkilendiğini belirten Dr. Üstünsoy şunları söyledi:

"Yaşlılar, çocuklar ve derisi kuru olanlar kış mevsiminden en çok etkilenen grubu oluşturuyor. Bu aylarda havadaki nem azalırken kalorifer, soba ve klima gibi cihazlar nem oranını daha da aşağıya çekiyor. Bu aşamada deri kuruluğuna bağlı gelişen veya şiddetlenen deri hastalıklarının önlenmesinde nemlendiricilerin kullanılması büyük önem taşıyor. Cilt temizliğinde, cildin PH değerine uygun tıbbi temizlik ürünleri kullanılmalı. El temizliği için kullanılan sabunların yüz temizliği için kullanılması son derece yanlış. Çünkü el derisi, yüze oranla daha kalındır, bu yüzden cilt tipine uygun temizleyicilerin kullanılması gerekiyor. Günde birkaç kez duş almak, sık sabun kullanmak cilt kuruluğunu artıran faktörlerdir. Özellikle çok sık duş alan kişiler, cilt bakımlarını ihmal etmeyerek banyodan sonra mutlaka nemlendirici kullanmalıdır. Ayrıca yağlı cilde sahip kişiler de kış aylarında nemlendirici kullanmalıdır"

Cildin neme ihtiyacı olduğu kadar ev ortamının da nemlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Dr. Üstünsoy, günde en az 1-1.5 litre su içilmesi gerektiğini, sokağa çıkıldığında soğuktan koruyucu giysiler giyilmesi ve eldiven kullanılmasının yararlı olacağını söyledi. Dr. Dilek Üstünsoy, "Evlerin nemlendirilmesi de cilt nemlendirilmesi kadar önemli. Kalorifer peteklerinin üzerine ıslak havlu konulması, soba kullanılıyorsa, sobanın üzerine su koyulması odanın nemlendirilmesi açısından faydalı olur. Saçların kirli ve kuru havaya daha fazla maruz kalacağı için bere veya şapka kullanılarak korunması da önerilir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler