YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soğuk Havalarda Aracınızın Kolay Çalışması İçin Bazı Tedbirler Şart

Makine Mühendisi Umut Barış Ballıkaya, Son günlerde etkili olan ve bazı bölgelerde eksi 30 dereceye...

Soğuk Havalarda Aracınızın Kolay Çalışması İçin Bazı Tedbirler Şart

Makine Mühendisi Umut Barış Ballıkaya, Son günlerde etkili olan ve bazı bölgelerde eksi 30 dereceye kadar düşen soğuk havaların taşıtların çalışmasını etkileyebileceği belirterek araçların daha kolay çalışması için bazı küçük tedbirlerin yeterli olacağını kaydetti.

KIŞ BAKIMLARI İHMAL EDİLMEMELİ

Makine Mühendisi Umut Barış Balıklaya, ‘Kış mevsiminde havaların dondurucu derecede soğuk olması, aracının çalışma şartlarını diğer mevsimlere daha da güçleştirir. Bu yüzden sürücülerden araçlarının kış bakımını ihmal etmemeleri gerekir. Araç bakımlarının yanı sıra araçların motor soğutma suyu içine eksi 40 dereceye kadar soğuktan koruma özelliği bulunan antifriz konulmalı, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Kışın akışkanlığı yüksek olan tam sentetik yağ kullanılmalıdır. Ayrıca, akülerdeki asit oranı ile balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kış mevsimine uygun hale getirilmelidir’ uyarısında bulundu.

BAKIM YAPILMAZSA ARAÇ MOTORUNUN ÖMRÜ KISALIR

Kış şartlarında araçların daha rahat çalışması için bazı basit tedbirler alınması ve kışlık bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Ballıkaya, Kışlık bakımın yaptırmamak kış aylarında güvenli sürüşü engeller, yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Tüm bunlarla birlikte sabahları aracı çalıştırmak güçleşir. Araç zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmaz ve yakıt tüketimi arttırır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve motorun ömrü kısalır’ dedi.

ARACIN ALTINA ATEŞ YAKMANIN FAYDASINDAN ÇOK ZARARI VARDIR

Makine Mühendisi Umut Barış Ballıkaya, araçların donması ve de çalışmamasının önüne geçebilmek için kamyon, tır gibi ağır tonajlı taşıtların gece soğuğun en yoğun olduğu saatlerde iki saatte bir kez, otomobillerin ise belirli saat aralıklarında olmak kaydıyla günde en az 3-4 sefer 10'ar dakika rölantide çalıştırılması gerektiğine vurgu yaptı. Soğuk havalarda ağır vasıta araçları çalıştırabilmek için kartelin altına ateş yakılma yönteminin sakıncalı olduğunu da işaret eden Ballıkaya, Araç çalışmıyorsa kesinlikle altına ateş yakılmamalıdır. Aracın altında ateş yakılıp, karterin ısıtılıp içindeki yağı inceltmeye çalışmak motorun içyapısına zarar verir. Ayrıca istenmeyen başkaca olaylara ve yangınlara davet çıkarabilir. Bu nedenle kesinlikle aracının altına ateş yakma yönetemini denememeliyiz. Tüm bunlarla birlikte araçların park edilme yeri ve şeklinin de çalışıp çalışmamasını etkileyen faktörler arasında olduğundan soğuk havalarda aracın park yerini çok dikkatli seçmeliyiz. Araç, rüzgârın esme yönü, güneş görüp görmediği, gibi konular dikkate alınarak park edilmelidir’ dedi.

DONMUŞ ARACI İTİP VURDURMA YÖNTEMİYLE ÇALIŞTIRMAYIN

Kışın donan aracı çalıştırmak için takviye kablolarının kullanılması ve itip ''vurdurarak'' çalıştırma yöntemleri ile rölantideki araca gaz verilmesinin de araca ciddi zararlar verdiğini vurgulan Makine Mühendisi Umut Barış Balıklaya, sürücülerin alması gereken diğer önemli tedbirleri ise şöyle sıraladı:

*Araçlar soğuk ve kötü hava şartlarında zor çalışmamasının veya hiç çalışmamasının önüne bazı tedbirleri alarak geçebiliriz. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste mutlaka ayarlattırılmalıdır

*Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmesi gerekir.

*Aracın yakıt deposu yarıdan fazla dolu tutulmalıdır. Dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir

*Motorun yağı ve yağ filtresi araç standart katalogunda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin kilometrede bir) değiştirilmelidir.

*Soğutma sisteminin, periyodik aralıklarla kontrolü yapılmalı özellikle termostatın çalışıp çalışmadığı, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık durumlarının bakım ve kontrol edilmesi gerekir.

*Aküleri kışın oldukça zor bir görevin beklemektedir. Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerektiği için en kısa zamanda aküler kontrol ettirilmelidir. Zayıfsa şarj ettirilmeli veya eski ise değiştirilmelidir. Pratik bakım olarak, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalanmalı, tüm yüzeyleri temizlenip, bağlantıları sıkılmalıdır. Akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edilmeli, eksikse saf su eklenmelidir.

*Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı şarttır. Araç üreticisinin tavsiyesine göre yılda en az bir kere olmak şartıyla özelliklede soğuk kış günleri öncesinde mutlaka antifriz konulmalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler