DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Uzmanı Vildan Somuncuoğlu, soğuk ve rüzgarlı havaların yüz felcini tetiklediğini belirtti.
Yüz felcinin, yüz mimik hareketlerini kontrol eden sinirin fonksiyonunu kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten KBB Uzmanı Somunoğlu, yüz felcinin en belirgin bulgusunun bir taraftaki yüz hareketlerinin azalması veya kaybolması olduğunu belirtti. Yüz felci olan kişilerin kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme veya yanak şişirme gibi hareketleri yapamayacağını belirten Somunoğlu, "Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duygusunun bozulması ve gürültüye karşı aşırı duyarsızlık yüz felcinin nedenlerinden olabilir. Hastaların yüzde 70' inde herhangi bir neden bulunamazsa Bell Palarizisi yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap olduğu düşünülmelidir. Soğuk ve rüzgara maruz kalmanın etkisi oldukça fazladır. Hastalıkta genellikle tam olarak iyileşme görülür. Ayrıca orta kulak iltihapları sistemik hastalıklara da neden olur. Örneğin şeker hastalığı, hipertansiyon, sinir iltihabı, tümöral hastalıklar, travmalar, ameliyatlar, ramsay, hunt sendromu ve çeşitli virüslere neden olabilir. Yüz felcine ilave olarak dış kulak yolunda da bazı lezyonlar ve ağrılar vardır. Muayenede ilk göze çarpan ise hastanın yüz hareketlerini yapamamasıdır" dedi.
Yüz felcinin, yüz hareketlerinin bozulmasıyla tespit edilebileceğini belirten Somunoğlu, "Önemli olan sebebin ne olduğudur. Bunu araştırmak için şüphelenilen durumu uygun tetkikler yapılır ve bir hastalık bulunursa onun tedavisi yapılır. Eğer ilk muayene sırasında yüz felci dışında bir bulgu bulunmadıysa kan şekeri ve tansiyon ölçümleri yapılır ve Bell Paralizisi olduğu düşünülerek tedaviye başlanır. İlaç tedavisiyle geçmeyen veya tekrar eden durumlarda özellikle bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans gibi tetkikler başta olmak üzere araştırmalar yapılabilir" dedi.
Yüz felcine karşı en etkin yolun korunmaktan geçtiğini belirten Somunoğlu, "Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler. Kuru bir yüz ise çok kolay yüz felci olmaz. Bu nedenle özellikle ıslak yüzle soğuk hava çıkmamak ve sürekli rüzgardan korunmak gerekiyor. Ama yüz, biraz ıslanmışsa, terlemişse, ya da yağmur yemişse risk artıyor. Bu durumlarda ya yüzü kuru tutmak ya da yüzü açık bırakmamak gerekiyor. Soğuk havalarda en çok rastlanan yüz felci, araba camının açık bırakılması veya motosiklet kullananların sürekli rüzgara maruz kalması ile görülüyor. Dışarıda çalışanlar, özellikle balıkçılar risk taşıyor. Çok soğuk havalarda rüzgara maruz kalmamak için özellikle motosiklet kullananların atkı veya şapka takması, otomobil kullananların da camlarını uzun süreli açmamasını öneriyoruz" dedi.