1. Sabah saatlerinde perdelerinizi açın ve panjurlarınızı kaldırın. Böylece gün ışığı içeri girerek havayı ısıtabilir.
Pencere camları gün ışığının içeri girmesine bir engel oluşturmaz ama geri çıkmasına oluşturur. Yani odanıza giren gün ışığı orada kalır ve dışarı çıkamaz. Işık haliyle ısıya dönüşür ve ortam ısınır. BEDAVA ısı.
2. Gece saatlerinde kalın perdeler kullanarak evinizde bulunan ısının dışarı çıkmasını önleyin.
Gün ışığı kaybolduğu anda, pencereler sizin düşmanınız olur. Eski evlerde yaygın olan tek katlı camlar, içeride bulunan ısının dışarı çıkmasını engelleyemez. Eğer kullanmadığınız bir battaniye varsa, bu battaniyeyi perde gibi kullanarak evinizin ısısını koruyabilirsiniz.
3. Pencere kasalarını hava sızdırmaz hale getirerek sağlamlaştırın.
Pencere kasalarınızı hava sızdırmak hale getirmek için silikon kullanabilirsiniz. Bu iş size oldukça ucuza patlar ve çok az zamanınızı alır. Özellikle eski tip, tek camlı pencerelere sahip bir evde yaşıyorsanız, bu işlem hayat kurtarabilir.
4. Baloncuklu naylon yalıtımı yaparak işinizi sağlama alın.
Bu iş çok basittir. Tek ihtiyacınız olan baloncuklu naylon, bir bıçak ve içinde su olan bir sprey şişesi. Şaka değil, bu işlemi yaparak dışarı çıkan ısı miktarını %50 oranında azaltabilirsiniz!
5. Evin zemininde bulunan çıplak alanları küçük halı parçaları ile kapatın.
Dünyanın en rahatsız edici anlarından bir tanesi, çıplak ayağınızla buz gibi bir yere basmaktır. Düşünün, sabahın erken saatleri, sıcak yatağınızdan kalmışsınız ve ayaklarınız buz gibi bir zemine basıyor... Parça halılar ile bu işkenceden kurtulabilirsiniz. Ayrıca, parça halı kullanmak zeminden gelen soğuk havanın eve yayılmasını da önler.
6. Kapı aralıklarından içeri sızan soğuk havayı önlemek için pencere/kapı bandı kullanın.
Pencere/kapı bandı oldukça ucuzdur ve içeri sızan soğuk havayı önlemek konusunda size oldukça yardımcı olur. Bu tekniği kullanarak ısınma giderlerinizi %10-15 civarında azaltabilirsiniz.
7. Tüm kaloriferlerin arkasına alüminyum paneller koyun.
Örneğin resimdeki arkadaş yüksek kaliteli mutfak folyosu kullanıyor ve böylelikle kaloriferin arka tarafından yayılan ısı da işe yarar hale geliyor.
8. Eğer programlanabilir ısı ayarlayıcınız varsa, MUTLAKA kullanın.
Amacınız şu; ısı ayarlayıcınızı hiçbir zaman el ile ayarlamak durumunda kalmak istemiyorsunuz. Yani bu cihazı öyle bir ayarlamalısınız ki, siz bir daha müdehale etmeden evin ısısı korunsun. Geceleri ve evde kimsenin olmadığı zamanlarda 56 derece civarını, geriye kalan zamanlar da ise 68 derece civarını tercih edebilirsiniz. Bu küçük taktik ile yıllık ısı harcamanızı %5-10 civarında azaltabilirsiniz.
9. Duş alırken banyo kapısını açık bırakın.
Eğer yalnız veya yalnızca partnerinizle birlikte yaşıyorsanız, bunu yapmak çok daha kolay elbette. Bunu yaparak, sıcak ve nemli havanın evin tamamına yayılmasını sağlamış olursunuz.
10. Kıyafetlerinizi evin içerisine asarak kurutun.
Bu işlemi yaparsanız iki farklı yerden para tasarrufu sağlarsınız. İlk olarak, kuruyan kıyafetlerden yayılan nem evin içerisindeki ısıyı arttırır ve ısıtıcıya gerek kalmadan ısınırsınız. İkincisi, kurutucunuzu kullanmak zorunda kalmazsınız ve bu da size enerji+para tasarrufu olarak geri döner.
11. Tavan vantilatörünüz varsa, ısıtıcınızı her açtığınızda pervanenin dönüş yönünü değiştirin.
Bu işlemi yaparak, tavana doğru yükselen sıcak hava zemine aktarılır ki sizin yaşam alanınız da burası oluyor.
12. Eğer kullanmadığınız bir şömineniz varsa, baca balonu kullanın.
Hiç kullanmadığınız bir şömineniz mi var? O halde bir baca balonu kullanarak, baca çekişinin önüne geçebilir ve sıcak havayı evinizin içinde tutabilirsiniz.
13. Su ısıtıcınızı -eğer merkezi değilse- bir battaniye ile sarın.
Su ısıtıcınıza ilkel bir şekilde yalıtım uygulayarak, %25-45 oranında ısı kaybının önüne geçebilirsiniz ve su ısıtma giderinizi %4-9 oranında azaltabilirsiniz.
14. Sıcak su borularınıza yalıtım uygulayın.
Sıcak su borularınıza yalıtım uygulayarak ısı kaybının önüne geçebilirsiniz. Böylece ısıtıcınızı daha düşük seviyede kullanarak paradan tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca, sıcak suya ihtiyacınız olduğunda suyun ısınması için uzun bir süre beklemek zorunda da kalmazsınız.
15. Artık köpük ve süngerlerle kapı altından sızan soğuk havayı önleyin.
16. Çiçek saksıları ve küçük mumlar ile kendi ısıtıcınızı yapın.
Seramik çiçek saksıları ve küçük bir mum kullanarak, kendinize bir ısıtıcı yapabilirsiniz. Örneğin resimdeki gibi bir ısıtıcı küçük bir odayı sıcak tutmaya yeter.
17. Üstünüze bir şeyler giyin!
Hafif bir serinlik hissettiğiniz anda, ısıtıcınızın derecesini yükseltmek yerine bir hırka giyin mesela. Ekstra katmanlar vücudunuzu, ısıtıcının evi ısıttığından çok daha hızlı ısıtır.
18. Sıkıca giyindikten sonra sıcak bir şeyler için.
Çay için, kahve için, sıcak çikolata için, çorba için... Ama için bir şeyler! Böylelikle vücut ısınızı arttırırsınız ve ısıtıcınızın derecesini yükseltmeye gerek kalmaz.
19. Fırında bir şeyler pişirin/yapın.
Ekmek, kurabiye veya kek gibi şeyleri evde kendiniz yapabilirsiniz. İşiniz bittiğinde fırının kapağını açık bırakın ki fırının sıcaklığı evi de ısıtsın. (Eğer evde çocuk varsa, bu madde sizin için imkansız demektir).
20. Yatağınızı ısıtın ve soğuk çarşaflarla temas etmek zorunda kalmayın.
Elektrikli battaniyeler oldukça tehlikeli olabilir ve elektrik faturanızı kabartabilir. Bu nedenle, kullanmadığınız çarşaflar ile kendinize mikrodalgada ısıtılabilir örtüler yapma yolunu seçebilirsiniz.
21. Sıcak su torbası çok ama çok güzel bir şey!
22. Eğer hiçbir madde işe yaramazsa, sıcak bir kucaklaşma tüm soğuğu size unutturabilir.