HABER

Soğuk sağlığı tehdit ediyor

ZONGULDAK (İHA) - Kış mevsiminin gelişiyle birlikte görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını söyleyen Zonguldak Devlet Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Mustafa Cengiz, orta kulak iltihapları, bademcik şişmeleri, nezle, sinüzit ve grip gibi viral salgınların daha da yayılmadan tedbirlerin alınmasını gerektiğini kaydetti. Cengiz, özellikle kendilerini soğuktan koruyamayan çocukların hastalığa yakalanma riskinin fazla olduğunu, bu hastalıkları en ağır şekilde geçiren yaşlılarda da ölümle sonuçlanabileceğini belirtti.

Hastalık öncesinde insanların önce yaşadığı ortamın hava koşullarına, neme, rutubete ve beslenme şartlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Mustafa Cengiz, "Kışın oda sıcaklığını 17-20 derecede tutup, kalın elbiseler yerine sıcak tutan elbiseler giyip, vücudu aşırı soğuğa veya aşırı sıcağa maruz bırakmamalıyız. Çok fazla sıcak veya soğuk vücudun direncini düşüren ve salgın hastalığın yayılmasını etkileyen etkenlerdir. Vücut direncini artırmak için beslenmeye dikkat edip bol miktarda C, B ve A vitaminlerinin bulunduğu portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma, ıspanak, turp gibi meyve ve sebzeler alınmalıdır" dedi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananların, hastalıktan kurtulana kadar istirahat edip, toplu ortamlardan kaçınması gerektiğini de kaydeden Op. Dr. Mustafa Cengiz, "Hastalık durumunda istirahat çok önemlidir. Hastanın günlük faaliyetlerini kısıtlaması gerekir. Ayakta dolaşmamalı ve kendini yormamalıdır. Bağışıklık sistemini geliştirecek bol meyve, sebze gibi besinler almalıdır. Hastalık ilerlerse, antibiyotik tedavisi gerekiyor. Gribal enfeksiyonlara neden olan virüslerin her sene değişmesi nedeniyle önceki dönemlerde verilen ilaçlar kullanılmamalı ve en yakın sağlık birimlerine başvurup doktor kontrolünde tedavi olunmalıdır" diye uyardı.

"ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR" Gribal enfeksiyonlardan kendilerini koruyamayan çocukların, bu hastalıklara yakalanma riskinin diğer yaş gruplarından daha fazla olmasına rağmen, yaşlılarda daha ağır seyrederek ölümle bile sonuçlanabileceğini söyleyen Dr. Cengiz, "Çocuklar koruma anlamında kendilerine dikkat edemediği için soğuk alma, üşüme, koşma, terleme, yorulma gibi nedenlerden dolayı bu hastalıklardan en çok etkilenen kesimdir. Üst solunum yolu enfeksiyonları salgınlarına yakalanan hastaların yüzde 50'si çocuklar, yüzde 30'u orta yaşlı insanlar ve yüzde 20'si de ileri yaştaki insanlardır. Buna rağmen yaşlı insanların ve değişik rahatsızlıkları bulunanların bağışıklık sistemi ve direnci daha zayıf olduğu için grip hastalığı onlarda daha ağır seyredebilir. Kötü sonuçlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi ve direnci zayıf hastalarda mikrop kana yayılarak vücudun her tarafına ulaşır, menenjit olabilir ya da alt solunum yollarına ilerlerler. Vücudun çeşitli organlarına dağılarak durumunu kötüleştirebilir. Bu durum ölümle bile sonuçlanabilir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler