YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soğuk Ve Yağışlı Hava Balkanlardan Değil İzlanda’dan Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bursa Müdürü Mehmet Selçuk Boztepe, kış aylarında Türkiye’nin soğuk ve yağışlı havanın...

Soğuk Ve Yağışlı Hava Balkanlardan Değil İzlanda’dan Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bursa Müdürü Mehmet Selçuk Boztepe, kış aylarında Türkiye’nin soğuk ve yağışlı havanın etkisine girmesinin sebebinin ‘Balkanlar’ değil 'İzlanda alçak basıncı' olduğunu söyledi. Türkiye’nin kış aylarında 'İzlanda alçak basınç' ve 'Sibirya yüksek basınç' merkezlerinden etkilendiğini anlatan Boztepe, Sibirya'dan gelen sistemin kışın soğuk hava ve kar yağışı getirdiğini, bunun da uzun süreli don ve ayaza sebep olduğunu dile getirdi. Boztepe, “Özellikle doğu ve kuzeydoğu bölgemizde kışın görülen uzun süreli kuvvetli don ve ayazlar bu sistemin etkisiyle oluşur.” dedi.

Mehmet Selçuk Boztepe, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı değerlendirmede, İzlanda'daki alçak basınç sisteminden kaynaklanan soğuk ve yağışlı havanın takip ettiği güzergâha göre Türkiye'ye iki farklı şekilde ulaştığını aktardı. Boztepe, şu bilgileri verdi: “Ülkemizi etkileyen yağışlı ve serin hava İzlanda alçak basınç merkezidir. Bu sistem dinamik bir basınç merkezi olup, yurdumuzu yıl boyunca etkiler. Yurdumuza batı ve kuzey batıdan kuzeybatılı rüzgârlarla birlikte girer. Yıl boyunca meydana gelen yağışlar bu sistemden kaynaklanır. Kuvvetli karayel rüzgârları ile birlikte sıcaklıklar düşer, havanın soğumasıyla birlikte kış aylarında yağmur ve kar diğer mevsimlerde yağmur yağışına sebep olur. İzlanda alçak basın merkezi Avrupa’yı etkiledikten sonra Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye girer. Hava, Balkanlar üzerinden geldiği için bu adla adlandırılıyor ama aslında bu soğuk hava ismini kaynaklandığı bölge olan İzlanda’dan alıyor. Portekiz’in batısındaki Azor Adaları'ndan adını alan 'Azor yüksek basıncı' ise yağış özelliği olmayan bir sistemdir. Özellikle kış aylarında hava kirliliğine, yaz aylarında ise kuraklılara sebep olur.”

Boztepe, yaz aylarında ise özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 'Basra alçak basınç merkezi'nden, diğer bölgelerin de 'Azor yüksek basınç merkezi'nden etkilendiğini vurguladı. Boztepe, Türkiye’ye Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden giren Basra alçak basınç sistemiyle birlikte aşırı ısınmanın yaşandığını, batılı bölgelerden giren Azor yüksek basıncının ise kuraklığa yol açtığını bildirdi. Boztepe, aşırı ısınmayla birlikte güneyli rüzgârların esmesi durumunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne toz parçacıkları ve çamurun da yağabildiğine işaret etti.

"KAMUOYUNA YANLIŞ YANSITILIYOR"

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Merkez 2. Başkanı, Meteoroloji Uzmanı Hayrettin Akoğlu da Balkanlarda hava kütlesinin oluşmadığının, sadece ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kamuoyunda ‘Balkanlar üzerinden etkilemeye başlar’ şeklindeki haberler sebebiyle Balkanlar’ın soğuk hava kütlesinin merkezi olarak bilindiğine dikkat çeken Akoğlu, şöyle devam etti: “Balkanlar üzerinden gelen siklonlar genellikle Orta ve Kuzey Avrupa’yı etkileyen salınımlarla ilgilidirler. Soğuk cephelerinin arkasından yazın serin, kışın da soğuk havayı getirirler. Sıcak cephelerinden ziyade kuzeye bağlantılı soğuk cepheleriyle ünlüdürler. Balkanların asıl ünü ise getirdikler siklonlardan ziyade kışın
continental polar (cp) hava kütlesine ev sahipliği yapmasıdır. Bu yüzden balkanlar halk arasında soğuk hava ve kar yağışının Balkanlar’dan geldiği bilinir. Oysa Balkanlar’da hava akımı oluşmaz, sadece hava akımına ev sahipliği yapar. Basın yayın organlarında da Balkanlar’dan gelen tabiri ile halk arasında soğuk ve karlı havanın müsebbibi olarak Balkanlar bilinir. Aslında İzlanda alçak basıncı, cephesel etkisi olan bir sistemdir. Orta Avrupa’dan itibaren İzlanda alçak basıncı ülkemize yaklaşır, güneye iner son olarak Balkanlar’dan ülkemize gelir. Ülkemizde İzlanda alçak basıncı ve buna bağlı cephesel etki görülür. Ülkemize gelen soğuk ve yağışlı havanın kökeni İzlanda alçak basıncı ve buna bağlı cephe sistemidir, Balkanlar masumdur.”

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli de Boztepe ve Akoğlu ile aynı görüşte olduğunu belirtti. Türkiye’nin kış aylarında genellikle 'İzlanda alçak basıncı' ve 'Sibirya yüksek basıncı’ndan etkilendiğini aktaran Sürmeli, "Soğuk hava ya Sibirya’dan gelir ya da İzlanda’dan. İzlanda alçak basınç merkezi, Batı ve Orta Avrupa üzerinden güneye Balkanlar'ı geçip Türkiye’ye girer. Ama çıkış yeri Balkanlar değil, İzlanda’dır. Sibirya’dan gelen soğuk hava da bu sene olduğu gibi bazen Karadeniz üzerinden Kuzey’e iner ve Balkanlar üzerinden ülkemizde etkili olur. Sonuçta ülkemizde etkili olan soğuk havanın sebebi İzlanda veya Sibirya’dır. İzlanda’dan gelen soğuk hava son olarak Balkanlar’dan ülkemize geldiği için bültenlerde ‘Balkanlar’ ifadesini kullanıyoruz. Ama soğuk havanın kökeni İzlanda’dır. Balkanlar masumdur.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler