HABER

Soğukta yüz felcine dikkat

SSK Samsun Bölge Hastanesi Nöroşirurji Uzmanı Dr. Ferhan Hamarat, yüz felci hastalığının soğuk mevsimlerde daha sık ortaya çıktığını belirterek, "Korunmak için ani ısı değişimlerinden kaçınılması gerekiyor" dedi.

Soğukta yüz felcine dikkat

Nöroşirurji Uzmanı Dr. Ferhan Hamarat, yüz hareketlerinin fasial sinir denilen yüz siniri aracılığı ile yapıldığını hatırlatarak, "Yüz siniri, beyinden gelen sinir uyarılarını yüz kaslarına ulaştırarak normalde farkına varmadığımız birçok mimik hareketini gerçekleştirir. İşte yüz felci, bu sinirin iletisi engellenince ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yüz sinirinin beyin sapı denilen beyin bölgesinde çekirdeği vardır. Sinirin buradan çıktıktan sonra ulaşan rahatsızlığa periferik yüz felci denir" diye konuştu.

YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ

Dr. Hamarat, yüz felcinin gözü kapatamama, göz kırpamama, kaşı kaldıramama, ağızda kayma, asimetsik gülme, gözde sulanma, kuruma veya batma hissi, tat almada azalma, sese karşı hassasiyet, ıslık çalamama, ağız kenarından içeceklerin akması ve ağız kenarında uyuşukluk gibi belirtilerin olduğunu ifade etti. Yüz felcinin her yaşta görüldüğünü, ancak genellikle orta yaşlarda daha sık ortaya çıktığını ve cinsiyet farkının söz konusu olmadığını vurgulayan Hamarat, büyük mevsim farkı görülmemekle birlikte yüz felcinin soğuk havalarda daha fazla görüldüğünü, bu hastalığın tipik bulgusunun yüzün bir yarısındaki yüz kaslarının hareketlerinin kısmen veya tamamen kaybı olduğunu, nadiren de iki taraflı da ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Yüz felcinin neden olduğu birçok sağlık sorunu olduğunu dile getiren Dr. Hamarat, en önemli noktanın gözün tam kapatılamaması ve 6-7 saniyede bir ortaya çıkan göz kırpma olayının yapılamaması olduğunu kaydederek, "Kırpma işlemi yapılamadığından gözün üst tabakası kornea dış etkenlere maruz kalabilir ve nadiren keratit denilen komplikasyon ortaya çıkabilir. Ayrıca sıvı içmede zorluk yaşanabilir" diye konuştu.

YÜZ FELCİ TEDAVİSİ

"Bazen hastalığın düzelmesi sırasında sinir lifleri yanlış yönlendirilir ve buna bağlı olarak yemek yeme esnasında göz yaşarması, göz kapama esnasında ağız kenarında kasılma gibi komplikasyonlar görülebilir" ifadesini kullanan Hamarat, şöyle konuştu: "Yüz felcinin tedavisi nedene yönelik olarak yapılıyor. Yüz felcine sebep olabilecek bir hastalık saptanırsa bu hastalığın ilaçlı veya ameliyatlı tedavisi yapılabiliyor. Eğer bir hastalık yoksa ve hastanın şeker veya tansiyon hastalığı bulunmuyorsa erken dönemde kortizonlu ilaçlar kullanılıyor. Kortizon, sıkışan sinirlerde ödemi azaltarak faydalı olabilir. Ayrıca B vitamini, göz kuruluğunu önlemek üzere göz damlaları verilir. Hastanın ilk günlerde soğuktan korunması, sıcak uygulaması, sert sakız çiğneme ve yüz egzersizleri yapılabilir. Düzelmenin geciktiği durumlarda fizik tedavi uygulanır. İki ay içinde düzelmeyen vakalarda cerrahi tedavi gündeme gelir. Yüz felcinden korunmak için çok kesin bir yöntem bulunmuyor. Ancak aşırı soğuk ve cereyanda kalınmaması, sıcak ortamdan soğuk ortama çıkışta dikkatli olunması, odadaki ya da otomobildeki klimalı ortamda cereyandan korunmak yararlı olabiliyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler