Anadolu'nun en iri köpek ırkı olması nedeniyle "Anadolu Aslanı" olarak anılan Aksaray Malaklısı cinsi köpekler, yüksek fiyatlardan satılması nedeniyle hırsızların hedefi oldu. Aksaray'da yavru Malaklı hırsızlıkları artarken, iriliği ile ürküten yetişkin köpeklerin de çalınmaya başlanması hayvanseverleri şaşırtıyor.
Aksaray'a özgü bir köpek cinsi olan Malaklılar, tanıtım çalışmaları ve irilikleri nedeniyle yalnız Türkiye'de değil dünyada da tanınmaya başlandı. Geçen yıl Uluslararası Köpek Irkları Federasyonu tarafından Malaklılar'ın ırk tespiti çalışmalarının başlamasının ardından bilinirliği artan Malaklı cinsine ilgi arttı. Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından meraklıların, Malaklı satın almak için ziyaret ettiği Aksaray'da fiyatlar da yükseldi.
Son olarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'deki tüm müze ve ören yerlerinin güvenliğinin sağlanmasında Aksaray Malaklısı'nın kullanılması kararının ardından birçok müzeye birer dişi ve erkek Malaklı yavrusu gönderildi.
Ancak daha çok tanınması Malaklılara sadece meraklıların değil hırsızların da ilgi göstermesine neden oldu. Koyun sürülerini, ev ve çiftlikleri korumada bekçi köpeği olarak kullanılan Aksaray Malaklısı'nın yavruları hırsızların hedefi olmaya başladı.
-Yetişkin köpekler de çalınmaya başladı-
Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malaklı cinsi köpeklerin meşhur olup, tanınmasının ardından çalınma olaylarının arttığını söyledi. Her sene yaklaşık 40 civarında Malaklı köpeğinin çalındığını belirten Tıpırdamaz, "Hırsızlık olayları birkaç aydır iyice arttı. Bu köpeklerin yavrularının fiyatı 3 bin liradan başlıyor. Büyüklerinin fiyatları 15-20 bin liraya kadar çıkıyor. Değerli bir cins olduğu için bu hayvanlar ya satılmak için çalınıyor ya da yasa dışı paralı köpek dövüşünde kullanılmak için..." diye konuştu.
Gösterişli bir köpek ırkı olan Aksaray Malaklısı'nın dünyadaki en iri çoban köpekleri arasında yer aldığını vurgulayan Tıpırdamaz, şunları kaydetti:
"Omuz başı yükseklikleri ortalama 90-95 santimetre arasında. Bu köpekler çoban köpeği olarak sürüleri kurtlardan koruması için beslenirdi. Ama şimdi sahipleri zevk için beslediklerinden insanlara zarar vermesin diye daha uysal yetiştiriyor. Böyle yetiştirmek zorundalar, çünkü bu köpek insana saldırırsa 3-4 kişi zor kurtarır. Yüksek fiyatlara satılıyor. Yavruları çalıyorlar, sonradan tanıyamıyoruz. Çok azı bulunuyor. Kent merkezinde de çok hırsızlık oluyor. Bir hafta içinde 13 köpek çalındı. Bunlar arasında iri, yetişkin köpekler de var. Yakalanan hırsızlar adliyede serbest bırakılıyor. Zanlılar, 'Yolda buldum, çalmadım' ya da 'tanımadığım birisinden aldım' diyerek kendilerini savunuyor. En son bir kişiden 1 tane değil, 5 tane köpek birden çaldılar. Bunlar kesinlikle organize çalışan hırsızlar."
-5 köpeğini birden çaldılar-
Kısa süre önce Malaklı cinsi 5 köpeği çalınan Ala Edis ise hırsızlık olayının annesinin vefat ettiği gün gerçekleştiğini söyledi. Annesinin cenaze işleriyle uğraşırken çiftliğinden her biri yaklaşık 80-90 kilo ağırlığında 5 Malaklı'nın çalındığını anlatan Edis, şunları söyledi:
"Onlar benim yoldaşım, arkadaşım gibiydi. Çocuğumuz gibi bakıyorduk. Ama o çocuklarımız hırsızlar tarafından çalındı. Hırsızlar çok profesyonel. 5 tane büyük köpeği bir kişinin çalması mümkün değil. Bir arabaya bindirilip götürülemez, çok organize bir iş. Bu köpekleri para karşılığında dövüş yaptıran kişilerin çaldığını düşünüyorum."
Edis, köpek hırsızlarına karşı etkin mücadele edilmesi için yetkililerin ve güvenlik güçlerinin yardımını beklediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz