Yaz yaklaşırken kışın alınan kiloları kısa sürede vermek isteyenler çareyi şok diyetlerde arıyor. Ancak, uzun süreli açlık, tek tip beslenme ya da aşırı sıvı tüketimine dayalı bu diyetler, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden oluyor.
Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Serap Bos Çetin ve Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, şok diyetlerin zararları ve sağlıklı yaşam konusunda önemli bilgiler verdi.
Kilolarla birlikte sağlık da elden gidiyor
Bilinçsizce uygulanan düşük kalorili diyetler, ölüme kadar gidebilecek ciddi tablolara neden olabilmektedir. Çok kısa sürede aşırı derecede kilo kaybına yol açan beslenme programlarının zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
• Uzun süreli açlık sonrasında vücutta yaşanan ani su kaybı; halsizlik, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesine neden olmaktadır.
• Şok diyetleri uygulayan kişilerde baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu görülebilmektedir.
• Düzensiz kilo alıp vermenin sonucunda oluşan kalıcı kilo fazlalığı, insülin direncine sebep olarak şeker hastalığı riskini artırmaktadır.
• Uzun süreli açlık, midede gastrit ve yanma gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
• Özellikle mevsim geçişlerinde uygulanan şok diyetlerin sonucunda görülen kansızlık, saçların güçsüzleşmesiyle birlikte hızla dökülmesine neden olmaktadır.
• Protein içerikli diyetlerde vücut yağ dengesi bozularak, kolesterol yüksekliği ortaya çıkabilmektedir.
• Sadece su içmeye yönelik diyetlerde oluşabilecek "su zehirlenmesi", bilinç kaybına varabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.
Şok diyetler ani kalp krizi nedeni
Kısa sürede hızlı kilo kaybına neden olan şok diyetler, kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebilmektedir. Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, şok diyetlerin kalbe zararları hakkında bilgi verdi.
Şok diyetler tansiyon dengesizliklerine ve vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol açabilir. Ritim problemi gelişen kişilerde; çarpıntı, fenalık hissi, baş dönmesi, göz kararması gibi belirtiler görülebilir. Uzun süren açlık, kan basıncı ve kan şekeri düzensizliklerine neden olup kalp krizlerine yol açabilir.
Zayıflama ilaçlarına dikkat!
Zayıflamak için kullanılan ilaçların bazıları, kalp ritim problemlerini tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle uzman doktor gözetiminde kullanılmaları gerekir. İdrar söktürücü ilaçlar ile kilo vermeye çalışıldığında da kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.