Ayvaz, kilo kontrolü için yapılması gerekenin enerji giriş çıkışını, çıkış lehine çevirmek ve yavaş yavaş kilo kaybı sağlamak olduğunu kaydederek, kişilerin bunu bir program gibi düşünmemesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ayvaz, bir kişinin genetik olarak, yaşı itibariyle ya da kullandığı ilaçlar nedeniyle kilo alma eğilimi olabileceğini, böyle bir durumun da ömür boyu devam edecek bir süreç olduğunu söyledi.
Metabolizmanın kendini korumaya yönelik çalıştığını ve mümkün olduğunca yağ depolamaya uğraştığını belirten Ayvaz, "Sizin kilo vermeye yönelik yaptığınız her şeye vücut itiraz eder, değişik mekanizmalarla karşı koyar" dedi.
Günlük 500-800 kalori içeren "şok diyet" listelerini eleştiren Ayaz, "Diyet yaparken 1200 kalorinin altına hiçbir şekilde inilmemesi lazım. 1000 kalorilik diyetler bile kişiye çok özel durumlarda, gözetim altında verilir.O kadar düşük kalori, vücutta potasyum gibi bazı minerallerin eksilmesine yol açar. Bu da ani kalp durmalarını tetikleyebilir." diye konuştu.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre, kadınlarda 30 yaşından sonra metabolik hızın sıfıra yaklaştığının tespit edildiğini anlatan Ayvaz, 'Diyet yapınca hemen kilo verirdim, şimdi veremiyorum' şikayetlerinin kaynağının da bu yavaşlama olduğunu belirtti.
Ayvaz, metabolizma hızının her 5 yılda bir daha da azaldığının göz önünde bulundurulmasını ve fiziksel etkinliklerin artırılmasının önemini vurguladı.Diyet yaparken, tüm besin gruplarından alınması gerektiğini hatırlatan Ayvaz, çok özel hastalıklar olmadığı sürece bu uyarının göz ardı edilmemesini istedi. Ayvaz, obez kişilerin ayda en fazla 4 kilogram vermesinin tavsiye edildiğini belirterek, bu grup dışındakilerin ayda 1-2 kilogramdan fazla kilo kaybetmemesini önerdi.
(AA)