HABER

Şok edecek şeriat anketi

Şok edecek şeriat anketi

Alkol ahlaksızlık erkeğe itaat şart Dünyanın en kapsamlı İslam anketi, Pew araştırma kuruluşu tarafından 39 ülkede 38 bin kişiyle yapıldı. Araştırmada Türkiye'deki Müslümanların fotoğrafı da çekildi. Şeriat isteyen Türkler'in oranı yüzde 12 çıktı.


Her yıl dünya tarafından referans alınan onlarca saygın rapor yayınlayan ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew, hazırlıkları 2009 yılından bu yana devam eden dev İslam araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 38 bin kişi ile 80 ayrı dilde yüz yüze görüşen Pew araştırmacıları, 39 ülkedeki Müslümanlar'ın düşünce yapısını 'Dünyanın Müslümanlar'ı' başlığı altında 225 sayfalık rapor şeklinde yayınladı.


Türkiye'de 26 şehirden 1485 kişiyle yapılan anketin dünya sonuçlarına bakıldığında Müslümanlar'ın çoğunun şeriat istediği, ancak ülkeler arasında uygulanması konusunda ayrılıklar bulunduğu görüldü. Türkiye'de şeriat isteyenlerin oranı yüzde 12 çıkarken Mısır'da bu oran yüzde 74, Afganistan'da yüzde 99'a çıkıyor. Azerbaycan'da ise yüzde 8'de kaldığı görülüyor. Anketin karşılaştırmalı Türkiye sonuçları şöyle:


Türkler'in yüzde 98'i kendini Müslüman olarak tanımlıyor. Yüzde 67'si dinin hayatında çok önemli bir role sahip olduğunu belirtiyor. Hiçbir önemi olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3. - Şeriata destek yüzde 12'yken, Türkiye'de aile hukuku konusunda şeriat mahkemeleri kurulmasına destek ise yüzde 14 çıktı. - Ankete katılan ülkelerin çoğunluğunda intihar eylemlerine duyulan tepki dile getirildi. Türkiye'de intihar saldırılarını 'anlaşılabilir' olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 15 çıktı. Bu oran Filistin, Afganistan, Bagnladeş, Malezya ve Mısır'dan sonra anketteki en yüksek oran oldu.


Gayrimüslimle evlilik Ankete katılanlara oğlunun ya da kızının farklı bir din mensubu bir eş seçmesi durumundaki tepkileri de soruldu. Türkiye'de oğlunun bir gayrimüslimle evlenmesinden rahatsız olmayacağını söyleyen Müslümanlar yüzde 25 çıktı. Kız çocuk içinse bu oran yüzde 20'ye kadar geriledi.


Ilımlı şeriat istediler Şeriat rejimini savunan Türkler içinde şeriatın hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlara uygulanması gerektiğini düşünenler yüzde 43 çıktı. Yine şeriat rejimi savunan Türkler arasında zinanın cezası olarak taşlayarak öldürmeye destek yüzde 29, İslam'dan çıkana ölüm cezası verilmesine destek yüzde 17.


Güçlü lider/Demokrasi 'Güçlü lider mi yoksa demokrasi mi?' sorusuna Türkler'in yüzde 27'si güçlü lider cevabını verirken, yüzde 67'si ise tercihin demokrasiden yana kullandı. Ankete katılan ülkelerin tamamında ise Müslümanlar'ın demokrasiyi güçlü lidere tercih ettiği ortaya çıktı.


İçki içmek ahlaksızlık - Anketteki Müslüman ülkelerin tümünde ahlaklı bir insan olmanın şartı olarak Allah inancına sahip olmak gösterildi. Türkiye'de Allah inancının ahlaklı olmak için şart olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 70 çıktı. - İçki içmenin ahlaki açıdan yanlış olduğunu savunan Türkler'in oranı yüzde 66 çıktı. Bu rakam Çad, Kongo, Kazakistan ve Arnavutluk'la birlikte anketteki en düşük oran oldu. Tunus, Malezya, Endonezya, Ürdün, Mısır, Afganistan gibi ülkelerde alkol içmenin ahlaksızlık olduğunu savunanların oranı yüzde 80-90'larda. - İntihar etmenin ahlaki olmadığını savunan Türkler'in oranı ise yüzde 80. Sadece yüzde 4'lük bir kesim Türkiye'de intiharı ahlaklı bir seçim olarak görüyor. Bu rakam anket ortalamasıyla da uyumlu.


Evrim kabul edilmez - Din ve modern toplum arasında çatışma olduğunu düşünen Türkler'in oranı yüzde 38. - Din ve bilim arasında bir çatışma olduğunu savunan Türkler ise yüzde 40 çıktı. - Dünyada yapılan evrim araştırmalarında hep zirvede yer alan Türkler bu ankette de üst sıralarda yer aldı. Evrime inanmayan Türkler'in oranı yüzde 49 çıktı. İnsanın ve doğadaki diğer canlıların şu anki haliyle değil evrimleşerek bu hale geldiğini savunan Türkler'in oranı ise yüzde 35.


'Örtünme kararı kadınlara aittir' Müslüman kadınların örtünmesiyle ilgili soruların yöneltildiği 23 ülkenin hemen hemen tamamında tesettüre girmenin kadının kararı olması gerektiği görüşü hakim oldu. Türkiye'de kadınların yüzde 92'si, erkeklerin de yüzde 89'u kadının örtünme kararını kendisi verebileceği görüşünü savundu.


'Örtünme kararı kadınlara aittir' Müslüman kadınların örtünmesiyle ilgili soruların yöneltildiği 23 ülkenin hemen hemen tamamında tesettüre girmenin kadının kararı olması gerektiği görüşü hakim oldu. Türkiye'de kadınların yüzde 92'si, erkeklerin de yüzde 89'u kadının örtünme kararını kendisi verebileceği görüşünü savundu.


- Kürtaj için tüm ülkelerde fikir birliği oluştu. Sadece Uganda, Mozambik ve Kongo'da yüzde 10'larda bir kabul oranı görülürken Türkiye'de kürtajın ahlaki olduğunu savunanların oranı yüzde 7 çıktı. - Aynı şekilde evlilik dışı cinsel ilişkinin de Türkiye'de büyük bir tabu olarak algılandığı görüldü. Türkler'in yüzde 88'i ahlaksızlık olduğunu savundu. Ahlaki diyenlerin oranı yüzde 3'te kaldı. - Türkler'in yüzde 85'i eşcinselliği ahlaksızlık olduğunu savunuyor. - Türkler'in yüzde 64.2'si boşanmanın ahlaki bir seçim olduğu konusunda hemfikir. Bu oran anketteki en yüksek oranlardan biri. - Çok eşlilik konusunda ise Türkler'in sadece yüzde 13'ü bunun ahlaki olduğunu düşünüyor. Aile planlamasının ahlaksız olduğunu savunan Türkler'in oranı yüzde 31. - Namus cinayetleri konusunda Türkler'in yüzde 68'i bunu 'Kabul edilemez' bir davranış olarak görüyor. - Kadınların kocalarının sözünü dinlemesi gerektiğini savunan Türkler'in oranı ise yüzde 65 çıktı. Buna karşılık kadının kocasından boşanma hakkına sahip olması gerektiğini savunan Türkler'in oranı yüzde 85. Aynı şekilde kız ve erkek çocuklarının eşit miras hakkına sahip olduğunu düşünen Türkler de yüzde 88 çıktı.

En Çok Aranan Haberler