Firmanın bu paylaşımı 2.5 sene önce yapması ve bu durumun yeni ortaya çıkması, haklı olarak Wikileaks’i sinirlendirmiş.
Wikileaks’in New York’taki avukatı Michael Ratner, Google’ın yaptığı karşısında şaşırdıklarını ve rahatsız olduklarını belirtiyor. Google’ın bu paylaşımı yapmasının ardından bilgilendirmede bu kadar gecikmesinin sebebi de, avukata göre Wikileaks’in hakkını zamanında aramasını engelleme isteği. Ratner, Google’dan hangi verileri hükümet ve FBI’la paylaştığını söylemesi için firmaya başvurduklarını da belirtiyor.
Google’ın bilgilerini verdiği Wikileaks çalışanları İngiliz vatandaşı olan editör Sarah Harrison, organizasyonun konuşmacısı Karistinn Hrafnsson ve baş editör Joseph Farrell. Bilgileri hükümet ve FBI’la paylaştığı bilgilendirmesini Wikileaks çalışanlarına yeni yapmasının ardındaki sebep olarak da arama devi, bunu daha evvel yapmasının yasaklanmış olmasını gösteriyor. Firmaya göre yasak, kısa bir süre önce ortadan kalkmış.
Aynı zamanda Courage Foundation’ın başındaki isim olan Harrison, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuş: “Hükümet yetkililerinin özel e-posta adreslerime ulaşmış olması beni ürpertiyor. Ailemdeki bir ölüm için annemi teselli etmeye çalıştığım e-postalarımın FBI tarafından okunmuş olmasını bilmek çok can sıkıcı.” Harrison, Google’ı ve ABD’yi kendi kurallarına göre yaşayan oluşumlar olarak nitelendirmiş ve eklemiş: “Dünya sadece bu ikisinden ibaret değil!”
Google, daha evvel de birkaç kez FBI’a kullanıcıların özel bilgilerini paylaşmasıyla gündeme gelmişti. Örneğin şu bağlantıya tıklayarak gidebileceğiniz haberde firma, Colorado’da ikâmet eden Jeremiah Perez isimli bir YouTube kullanıcısının tutuklanmasına sebep olmuştu.
Firmanın 2014’te dünyada olan bitenler için hazırladığı videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.