HABER

Sokak çocukları için pilot uygulama

ADANA (İHA) - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve UNICEF işbirliğinde sokakta yaşayan ve çalışan çocukların korunması, tedavi, rehabilitasyon ve eğitimle sayılarının artmasının önlenmesine yönelik yeni bir hizmet modeli geliştirildi. Bu amaçla, sokakta yaşayan ve çalışan çocukların yoğun olduğu Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Mersin'de pilot uygulama başlatıldı.

Modelin Adana-Mersin illerine yönelik eylem planına sivil toplum kuruluşlarının katkılarının belirleneceği geniş katılımlı bir toplantı, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapıldı. Çalıştayda sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara yönelik Adana ve Mersin'de uygulanacak taslak eylem planları ve sokakta yaşayan-çalışan çocuklarla ilgili çalışmalar sürdüren sivil toplum kuruluşlarının Adana ve Mersin'de uygulanacak çalışmalar konusundaki görüşleri ile bu çalışmalara nasıl katkıda bulunabilecekleri tartışıldı.

Uluslararası Çocuk Merkezi nin (ICC) organizasyonunda gerçekleştirilen Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı ile ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik, göç, sosyal güvenlik ağının yetersizliği, ilgilenilemeyecek ve bakılamayacak kadar çok çocuk sahibi olma, istendiği halde aile planlaması hizmetlerine ulaşılamaması, çarpık kentleşme, aile parçalanması, çocuğun aile içinde istismar ve ihmale uğraması, gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi nedenler dünyada olduğu gibi ülkemizde de sokakta yaşayan ve çalışan çocukların sayısında patlama yaşanmasına yol açmıştır. Bu çocuklar okula gitmemekte, sokakta çalıştırılmakta, şiddete, fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmakta, başkaları tarafından suç işlemeye zorlanmakta, kronik, bulaşıcı hastalıklara yakalanmakta, madde bağımlısı olmakta, yaralanmakta, kaçırılmakta ve öldürülmektedir."

Türkiye'de 15 yaş altı çocukların yüzde 37'sinin yoksulluk içinde yaşadığı vurgulanan açıklamada, "İlköğretim çağındaki çocukların yüzde 8'i okula gitmemekte, 6-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 40'ı çalışmaktadır. Bilindiği kadarıyla 40 binden fazla çocuk sokakta çalışmaktadır. Tam olarak sayıları bilinmemekle birlikte Ankara'da 167, Antalya'da 366, İzmir'de 312, İstanbul'da 204 çocuğun sokaklarda yaşadığı, Ankara'da 1296, Antalya'da 1098, İstanbul'da 2178 çocuğun sokaklarda çalıştığı belirtilmektedir" denildi.

TBMM'nin 1995 yılında yasalaştırdığı Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin sokakta yaşayan çocukların önlenmesi, korunması tedavi ve rehabilite edilmesine yönelik maddeler ise şöyle sıralanıyor:
"Ayırım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, hakların uygulanmasında devletlerin yükümlülükleri, yaşam ve gelişme, ana - baba ile yaşama, çocuğun görüşünün alınması ilkesi, suiistimal ve ihmalden korunma, aile ortamından yoksun çocuğun korunma, sağlık ve sağlık hizmetleri, yeterli yaşam standardına ulaşma, eğitim, çocukların çalışmalarına yönelik ilkeler, uyuşturucu kullanımından korunma, cinsel sömürüden korunmayla satılma, kaçırılma ve fuhuştan korunma hakkı."

En Çok Aranan Haberler