YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokak Hayvanları Kendilerini Sokağa Bırakmayacak Vatandaşları Bekliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Sokak Hayvanları Geçici Barınma ve Kısırlaştırma Merkezi'nde her gün onlarca kedi...

Sokak Hayvanları Kendilerini Sokağa Bırakmayacak Vatandaşları Bekliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Sokak Hayvanları Geçici Barınma ve Kısırlaştırma Merkezi'nde her gün onlarca kedi ve köpeğe hizmet ediliyor. Merkezde engelli hayvanlar ve sahiplenilmeyi bekleyen yavru köpekler barındırılırken, her gün getirilen onlarca kedi ve köpek de kısırlaştırılıyor.

2010 yılında hizmete açılan Sokak Hayvanları Geçici Barınma ve Kısırlaştırma Merkezi, 88 köpek ve 32 kedi kapasitesine sahip. Üç veteriner hekim ve 6 bakıcının hizmet verdiği barınakta 2011 yılında 4 bin 200 hayvanın kısırlaştırma işlemi gerçekleştirildi, 5 binin üzerinde kuduz aşısı yapıldı. Kocaeli sınırları içerisindeki 12 ilçeden ilçe belediyeleri tarafından toplanan köpekler merkeze getiriliyor ve kısırlaştırma ameliyatı yapılıyor. Son derece steril ortamda veteriner hekimlerin yaptığı ameliyatlar sonrası bir hafta boyunca merkezde tutulan köpekler, daha sonra tekrar yaşadıkları yerlere bırakılıyor.

Her gün ortalama 30 ameliyat yaptıklarını söyleyen Veteriner İsmail Fuat Yenen, "Merkezimizde kısırlaştırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Burada bakımları da yapılıyor. Ayrıca getirilen yaralı köpeklerin de tedavilerini yapıyoruz" dedi.

Merkezde kısırlaştırma işleminin yanı sıra sahiplenilmeyi bekleyen yavru köpekler de barındırılıyor. Her gün 2 ya da 3 köpek hayvansever vatandaşlar tarafından alınıyor. Ancak bu konuda vatandaşların yeterince bilinçli olmaması nedeniyle sahiplenilen hayvanlar bir süre sonra yeniden sokağa bırakılabiliyor. Sahiplenildiğinde o ortama alışan hayvanın tekrar sokağa salındığında yaşama şansı oldukça düşüyor. Barınaktaki yetkililer, özellikle sokak köpeklerinin insana ihtiyacı olduğunu belirterek, onları

tekrar sokaklara salmanın oldukça tehlikeli olabileceğini vurguluyor. Yine 2011 verilerine göre barınakta 600 köpek vatandaşlar tarafından sahiplenildi.

Merkezin diğer ve en kalıcı konukları ise engelli hayvanlar. Bedensel engelli köpekler kendilerine ait kulübelerde, kediler ise kafeslerinde yaşamlarını sürdürüyor. Bacakları olmayan, gözleri görmeyen hayvanlar da yurtdışındaki örnekleri gibi hayvansever vatandaşların yardımını bekliyor. Büyükşehir tarafından tüm masrafları karşılanan barınaktaki hayvanların yemek ihtiyacı da çevre fabrikaların getirdiği yemek artıkları sayesinde karşılanıyor. Yavru köpekler mama ile beslenirken, yaşça büyük olan köpeklere yemek veriliyor. Bir köpeğin kısırlaştırılıp tekrar sokağa salınmasındaki süreçte belediyeye maliyeti ise 250 TL'yi buluyor.

Bu arada Büyükşehir Belediyesi, barınağın fiziki koşullarının yeterli olmaması nedeniyle 170 dönümlük alanda sokak hayvanları için doğal yaşam alanı kurmak için kolları sıvadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler