HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokak hayvanları yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi!

TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren 17 maddelik, 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Sokak hayvanları yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sokak hayvanları yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi!

'Sahipsiz' sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren yasa teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda 28 Temmuz'da başladı. Görüşmede, sokak köpekleri için 'ötanazi' tartışmasına neden olan ilk 5 madde kabul edildi.

Pazartesi yeniden toplanan Genel Kurul'da, teklifin tüm maddeleri AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek Meclis'ten geçti. Katılım oranının en yüksek olduğu günlerden birini yaşayan Genel Kurul, 30 Temmuz saat 03.50'de teklifin yasalaşmasıyla 1 Ekim Salı gününe kadar tatile girdi.

Kamuoyunda 'ötanazi' tartışmalarıyla tepkilere neden olan ve 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilerek Meclis'ten geçen 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2 AĞUSTOS'TAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!

Teklifin TBMM'de kabul edilmenin ardından "7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" bu geceden (2 Ağustos) itibaren yürürlüğe girmiş oldu.

30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre, sahipsiz hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

İnsan ile hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki hükümler uygulanacak.

YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYE YETKİLİLERİNE HAPİS CEZASI VERİLECEK!

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'ini; büyükşehir belediyeleri binde 3'ünü kaynak olarak aktaracak, belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek, sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.Bu içerik Cansu Akalp tarafından yayına alınmıştır

En Çok Aranan Haberler