HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokak sütçülerine teknoloji değneği

ANKARA (İHA) - Tarım Bakanlığı, sokak sütçülerine savaş açtı. Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten, sokakta satılan sütün haksız rekabete yol açtığını, sağlık açısından çeşitli riskler barındırdığını belirterek, "Ya tesis kuracaklar ya da pastörize süt ve yoğurt üretecekler veya kısa vadede bakanlık sanayiye entegre olmalarını sağlayacak" dedi.

Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten, sokak sütçülüğünün Türkiye'de artık ekonomik ömrünü tamamladığını söyledi. Erten, Türkiye'nin her yerinde başlatılan gıda denetimlerinde sokak sütçülerinin de denetime alındığını ve özellikle İstanbul'daki sokak sütçülerine 1'er milyarlık idari para cezası verildiğine işaret ederek, "Cezayla yaşamayacaklarını anlayınca kayıt altına girmek istediler. Ya tesis kuracaklar ya da pastörize süt ve yoğurt üretecekler. Veya bakanlık kısa vadede sanayiye entegre olmalarını sağlayacak" dedi.

Erten, sokak sütçülerine bayilikler verilerek, hem haksız rekabetin engelleneceğini hem de güvenli gıda zincirinin sağlanmış olacağını kaydetti. Erten, günlük 400-450 ton açık çiğ süt satıldığını, bunun kişi başına 500 kilograma denk geldiğini dile getirdi. Erten, İstanbul Umum Gezici Sütçü ve Yoğurtçuları Odası'nın yaklaşık bin 200 üyesi bulunduğunu ve üyelerin yüzde 20'sinin kendisinin üretim yaptığını ifade etti.

"SOKAK SÜTÇÜLERİ TEKNOLOJİYE AYAK UYDURACAK" Tarım Bakanlığı'nın ülke genelinde başlattığı gıda denetimleri sonucunda özellikle İstanbul'da 1'er milyarlık ceza alan sokak sütçüleri de harekete geçti. İstanbul'un süt ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan İstanbul Umum Gezici Sütçü ve Yoğurtçuları Odası Başkanı Mehmet Ali İnce, açıkta gıda maddelerinin satışının yasak olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda "mahalle sütçüleri"nin sorunlarına bir çözüm bulunması için Tarım Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi. İnce, sektörün sorunlarına bakanlıkla birlikte çözüm aranacağını, bu kapsamda 27 Nisan'da İstanbul'da bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Mustafa Erten'in önerisini olumlu bulduklarını dile getiren İnce, "Dünya kabuk değiştiriyor. Bu kapsamda biz de ne gerekiyorsa onu yapmak istiyoruz" dedi. Odanın çalışmaları hakkında da bilgi veren İnce, "Halkımız bizim sattığımı sütleri güvenli ve ekonomik bularak senelerdir bizleri tercih etmiştir. Bizler de hakkımızın bu güvenine layık olmak için bir takım yeni düzenlemeler yapmak istiyoruz. Hem üreticimize hem de satıcılarla yasalara uyumlu bir şekilde mesleğimizi sürdürmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Mesleklerine büyük önem verdiklerini kaydeden İnce, sokak sütçülerini gelişen teknolojiye uygun olarak yenilemeyi amaçladıklarını belirtti. İnce bu amaçla yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Bütün esnafımızın hijyen kurallara uyması için devamlı denetimler yapıyoruz. Her esnafın mutlaka sağlık cüzdanlarını yanlarında bulundurmalarını ve periyodik olarak muayenelerini yaptırmalarını istiyoruz. Satılan sütün menşe belgesi ve veteriner raporunun bulunması, sütle temas eden kapların paslanmaz maddelerden olması, süt getiren ve satılan araçların kapalı ve soğuk zinciri takip etmesi, el arabalarının paslanmaz malzemeden olması gerekiyor. Esnafımızın standardizasyonu için oda amblemli tek tip iş gömleğini giyip, kimlik ve sicil bilgilerini yakasına asmasını istiyoruz."

Express


En Çok Aranan Haberler