YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Söke’de Lisanlı Depoculuk Toplantısı

İzmir Ticaret Borsası ve Söke Ticaret Borsası başta olmak üzere; oda ve borsalar ile bankalardan...

Söke’de Lisanlı Depoculuk Toplantısı

İzmir Ticaret Borsası ve Söke Ticaret Borsası başta olmak üzere; oda ve borsalar ile bankalardan oluşan 18 ortak ve 13.5 milyon TL sermaye ile kurulan ELİDAŞ Lisanlı Depoculuk AŞ ekim ayı ortalarında tamamlanıyor.

Lisanlı depoculuk üzerine Söke’de gerçekleşen toplantıda Ege Tarım Ürünleri Lisanlı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ) ile ilgili bilgiler verilirken; lisanslı depoculuğun amaç ve sağlayacağı faydalar anlatıldı.

Söke Ticaret Borsası konferans salonundaki toplantıda Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar, Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven ve meclis üyeleri, TARİŞ Söke Pamuk Koop. Başkanı İsmail Özer, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Meclis Başkanı A. Tuğrul Başer, Borsa meclis üyeleri, Sökeli tüccarlar ve davetliler bulundu.

“TÜRK TARIMININ AYIBI”

Açılış konuşmasını Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Tuğrul Başer’in yaptığı toplantıda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz yaptığı konuşmada; pamuğun geleceğinin lisanslı depoculuğa bağlı olduğunu söyledi. Bugüne kadar lisanslı depoculuğun olmamasının Türk tarımının ayıbı olduğunu belirten Barış Kocagöz; “Lisanlı depoculuk yatırım düşünenlerin tarım ürünleri ile yatırım yapması demek, pamuk ve el değiştiren tüm tarımsal ürünlerin halka arzı demek. Pamuğun standardize edilmesi, güvenli ve risklere karşı tedbirleri alınıp korunması, 12 aya yayılmış şekilde iplikçiye arzını sağlayan bu sistem; çırçırcıların başına dert olan emanet sistemine de alternatif getiriyor” dedi.

“ELEKTRONİK PAMUK PLATFORMU OLUŞTURULUYOR”

Elektronik pamuk platformu oluşturduklarını ilk kez Söke’den açıkladığını belirten İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz; bu platformun alış ve satış elini buluşturacağını söyledi. Lisanlı depoculuğun Ege’de pamuğun son hamlesi olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz; “Çırçırçıların lisanslı depoculuğu benimsemesi ve desteklemesi çok önemli. Lisanlı depoculuk gelişmez ve yürümezse Ege pamuğun ekimi 3-4 seneye kadar bitecek” dedi. 22 aydır lisanslı depoculuğun kurulması projesi üzerine çalıştıklarını belirten Barış Kocagöz; “her gün yeni bir soru karşımıza çıkıyor. Yeni bir sistemi oluşturmak zor. Ama hep birlikte başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Barış Kocagöz lisanlı depoculuğun kar amacı gütmeden, pamuğun geleceği için kurulan bir sistem olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıda iş süreçleri yöneticisi Ufuk İlter’de ELİDAŞ’ın kuruluş aşamalarının yanı sıra lisanlı depoculuğun unsurları ve faydaları ile ilgili geniş bir sunum yaptı. Ufuk İlter konuşmasında; Üretici ve tüccarlar, sanayiciler, lisanlı depolar, yetkili sınıflandırıcılar, borsalar, bankalar, sigorta firmaları ve Bakanlığın lisanlı depoculuğun unsurları olduğunu dile getirdi. İlter lisanlı depoculuğun sağlıklı depolama altyapısı, krediye kolay ulaşım imkanı, arz dönemini uzun vadeye yayma, tarım ürünlerinin temininde kolaylık ve geniş pazar, standart ve kaliteli üretimin teşviki, sanayiciye kaliteli ve zamanında ürün tedariki, vadeli ve opsiyon borsalarına kurumsal altyapı ve vergi muafiyeti gibi faydalar getireceğini söyledi. İlter; pamuğunu depoya getirecek üreticiler teslim ettikleri ürün karşılığında ürün senedi alacaklar. Bu senedi bankaya götürüp uygun şartlarda kredi temin edebilecekleri gibi, güvence altında olan ürünlerini diledikleri zaman değerinde satabileceklerini ifade etti.

“ABD’DE BİN, HİNDİSTAN’DAN 8 BİN DEPO VAR”

Lisanlı depoculuğun dünyada ve Türkiye’deki durumu ile ilgili bilgilerde veren iş süreçleri yöneticisi Ufuk İlter; “ABD’de bin, Hindistan’da 8 bin lisanlı depo var. Türkiye’de lisanslı depoculuk yasası 2005’de yayınlandı. Türkiye’de ilk depo 2011 Temmuz’da Polatlı’da kuruldu. Ordu’da fındık, Urfa’da pamuk, Mersin’de buğday, Edirne’de yağlı tohumlar depo kurulma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler