Yazın koruyucu kremler sürerek güneşin zararlı etkilerinden korunmaya çalışanların kışın kayak merkezlerinde bol bol güneşlenmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şükran Tunalı, "Yaz güneşi, kış güneşi fark etmez. Güneş her zaman yakar. Hatta kar en yüksek yansıtıcılar arasında olduğu için, kış güneşi kızgın yaz güneşinden daha fazla yakıcı olabilir" dedi.
Son yıllarda artış gösteren deri kanseri vakalarının tek bir sebebi olmadığını vurgulayan Tunalı, "Aşırı güneşe maruz kalan herkesin kanser olacağı düşünülemez. Ancak kanser faktörleri arasında güneş de var. Bir kişinin kanser olmasında pek çok sebep rol oynar. Genetik yapı, derinin yapısı ve hasarlayıcı faktör dediğimiz rüzgar, güneş, aşırı solaryum ışını gibi. Bunların hepsi bir araya gelince hastalığı tetikleyebilir" diye konuştu.
Uzun süre solaryum ışınına maruz kalan cilt üzerinde de aşırı güneş altına kalmış kişilerde olduğu gibi zararlı etkiler görülebileceğini hatırlatan Tunalı şunları söyledi:
"Üst üste senelerce o tarz bir birikim olduğu takdirde, en başta derinin destek dokusu zarar görür. Derinin kırışmasını geciktiren destek dokusu eriyerek yok olur. Bu yüzden bronzlaşma ve güzelleşme uğruna, çok genç yaşlarda deri kırışıklıkları oluşur. Yaşlılık lekesi dediğimiz ve güneş etkisi ile meydana gelen kahverengi lekeler artar. Şayet genlerinde varsa, zamanla bu lekeler üzerinde kanser de gelişebiliyor".
BURSA (İHA)