KADIN

Solaryum Uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi de solaryumları sağlık açısından önermiyor.

Solaryum Uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ultraviyole ışınlarının sigarada olduğu gibi vücutta birikerek kansere yol açtığını belirterek, zararlı ışınlar daha tehlikeli bir şekilde vücuda direkt olarak verildiği için solaryumları sağlık açısından önermediklerini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC), solaryumun da sigara, arsenik ve asbest gibi büyük kanser tehdidi yarattığı yönündeki uyarısını değerlendiren Tuncer, ajansın belirli dönemlerde kanserojenlerin listesini yayımlandığını kaydetti. Bu listedekilerin taşıdığı risk açısından önem sırasına göre, ''Kesin kanserojenler'', ''kanserojen olması kuvvetle muhtemel olanlar'', ''muhtemel kanserojenler'' ve ''diğerleri (üzerinde çalışma sürenler)'' şeklinde
sıralandığını anlatan Tuncer, kanserojen olduğu kesinleşenler arasında en üst sırada sigara, alkol ve ultraviyole ışınlarının bulunduğunu bildirdi.


solaryumSigara kadar zararlı
Güneş altında uzun süre çalışanların cilt kanseri riskiyle karşı karşıya olduklarını kaydeden Tuncer,
'Son yıllarda sayıları artan solaryumlara bronzlaşmak amacıyla gidenler de güneş altında çalışanlar kadar büyük risk taşıyor. Ultraviyole ışınları, tıpkı sigara gibi vücutta birikerek kansere yol açabilir. Hatta solaryumlarda zararlı ışınlar daha tehlikeli bir şekilde vücuda direkt olarak veriliyor. Solaryuma gidenler bu ışınlara çok yakından maruz kalıyor. Kış aylarında bile bronzlaşmak için solaryumlardan faydalanılıyor. Solaryuma giden hamileler ve emziren kadınlar bunun zararlı etkilerine sadece kendileri maruz kalmıyor, bebeklerini de maruz bırakıyor' dedi.
Solaryum sağlık açısından önerilmiyor
Güzellik merkezi niteliğindeki bu yerlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini hatırlatan Tuncer, ''Solaryumlara gidenler bunun kanserojen olduğunu bilmeliler. Solaryumlar sağlık açısından önerilecek yerler değil'' uyarısında bulundu. Vücudun ihtiyacı olan D vitaminin sağlanması açısından kol, yüz ve bacakların güneşlenmesinin yeterli olduğunu belirten Tuncer, bunun da 11.00-16.00 saatleri arasında yapılmaması gerektiğini söyledi. Tuncer, çocukların ise yine bu saat aralığı dışında sabah-akşam 20'şer dakika güneşlenmesinin yeterli olduğuna işaret etti.

ANKARA (A.A)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler