Bu yıl yapılan çalışmaların önem açısından ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım “ Yıllardır yapılan çalışmalar toprak altındaki eserleri gün ışığına çıkarmak amacındaydı. Kazı başkanımız Prof. Dr. Remzi Yağcı ile geçen yıldan bu yana yaptığımız girişimler sonucunda sütunlu caddenin restorasyon ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı.Kazı çalışmaları sona erdi, fakat restorasyon çalışmaları sütunlu caddenin güney ucundaki karşılıklı yedi sütunun ayağa kaldırılması işi 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere Mersin Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Kazı Başkanımız Prof. Dr. Remzi Yağcı ve ekibine, Soli kazılarına destek veren sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyen Başkan Yıldırım “Yapılan bu kazılar dün olduğu gibi bu gün ve gelecekte de Mezitli’nin değerine değer katacaktır” dedi.
Kültür Bakanlığı, Mersin Valiliği, Mezitli Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan antik kent Soli-Pompeipolis’teki 2011 kazıları geçtiğimiz günlerde sona erdi.
Antik kent Soli-Pompeipolis’de önemli bulgulara ulaşıldı. Kazı Başkanı Profesör Doktor Remzi Yağcı: “İ.Ö. 3-1. yüzyıla tarihlenen birçok buluntu açığa çıkarıldı. Adeta zengin bir Helenistik mezar buluntularıyla paralellik gösteren rögardan, lagynoslar, olpeler, megara kaseleri, kandiller, unguentariumlar, sikkeler, figürinler, mortarium ile kulplu öğütme taşı, dokuma ağırlıkları ve ağırşaklar vb. bulunarak Müzelik değerde 38 adedi, Mersin Müzesi’ne teslim edildi” dedi. İ.Ö. 3-1. yüzyıla denk gelen bu günlük kullanım eşyalarının yanı sıra, antik kentin Güney ucuna denk gelen sütunların ayağa kaldırılma çalışmalarının bu yıl sonuna biteceğini belirten Yağcı, hiç beklenmemesine karşın günlük kullanım eşyalarına ulaşmamız bizim için sevindirici oldu dedi. Profesör Doktor Remzi Yağcı, kazı sonuçları hakkında aşağıdaki yazılı açıklamayı yaptı: Soli Pompeiopolis Kazıları 2011 yılında Soli Höyük ve Roma Sütunlu Caddesinde 1 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında toplam 35 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Sütunlu caddedeki kazılar, güney uçta restore edilecek yaklaşık 1000 metrekarelik alanın hemen kuzeyindeki B9, C9, D9, E7, E8, E9 ve E10 plan karelerinde başlatıldı. Güney uçtaki restorasyon çalışmaları ile birlikte yürütüldü. Bu plan karelerdeki kazıların amacı ileride yapılması planlanan ek restorasyonlara yöneliktir. Kazılar sonucunda güneydeki Roma dükkanlarının devamı niteliğinde bir mekan açığa çıktı. Bu mekanı güneyinde üstte doğu portikoyu doğu-batı doğrultusunda kesen Bizans Dönemi su kanalı, altında ise yaklaşık 3.5 metre derine inen Roma Dönemi rögarına; rögarın kuzey kenarında ise rögara bitişik bir ocağa rastlanmıştır. Rögar Helenistik çöplük olarak kullanılmıştır. Rögar ile ocağın bir dönem aynı anda kullanıldıkları öğrenilmiştir. Ocağın hem rögarı hem de Helenistik tabakayı tahrip ettiği arkeolojik verilerden anlaşılmaktadır. Ocak çevresinde ve rögar içinde İ.Ö. 3-1. yüzyıla tarihlenen birçok buluntu açığa çıkarılmıştır. Adeta zengin bir Helenistik mezar buluntularıyla paralellik gösteren rögardan lagynoslar, olpeler, megara kaseleri, kandiller, unguentariumlar, sikkeler, figürinler, mortarium ile kulplu öğütme taşı, dokuma ağırlıkları ve ağırşaklar vb. bulunarak Müzelik değerde 38 adedi Mersin Müzesi’ne teslim edilmiştir. Bu zengin Helenistik kap repertuvarı, Pompeiopolis Sütunlu Caddesi’nin Roma Dönemi’nden önceki kullanımına ilişkin kanıtları göstermesi bakımından önemlidir. Bu buluntular, Pompeiopolis’in Helenistik Dönemde de etkin bir liman kenti olduğunu akla getirmektedir.
Soli Höyükte 2011 kazıları Arkaik Teras çevresinde sürdürülmüştür. Arkaik Teras mekanları doğuya bakan birbirine bitişik odalardan oluşan bir mimari komplekstir. Soli’de İ.Ö.7. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren Geç Arkaik Döneme kadar kesintisiz yerleşim söz konusudur. Soli’nin kolonizasyon dönemine (İ.Ö. 7.-6. yüzyıl) tarihlenen bu teras, arkeolojik olarak Soli’nin Doğu Grek ve Kıbrıs ile olan yakın ilişkilerin varlığını göstermektedir. Tarihsel olarak da ünlü Atinalı devlet adamı Solon’un (İ.Ö. 640-559), kurucusu olduğu Soli’de görev yaptığı dönemi işaret etmektedir. Bu dönem buluntuları arasında fikellura stili krater parçaları, kabartmalı mimari terra cottalar, Fenike tipi lekythoslar vb. önemlidir. Soli teras mekanları, Arkaik Dönemde mimari olarak şimdiye kadar Kilikia’da açığa çıkarılmış en belirgin akropol yapılarıdır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Mezitli Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülen Soli Pompeiopolis Kazıları’nda 2011 yılında olan en önemli gelişme, Sütunlu Cadde’nin güney ucunun restorasyonunun başlatılmış olmasıdır. Proje karşılıklı yedişer toplam ondört sütunun ayağa kaldırılmasıyla 2011 yılı sonunda bitirilecektir.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz