YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soli Pompeipolis 2012 Kazıları Devam Ediyor

Mersin’in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi’nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent’te 2012 kazı çalışmaları...

Soli Pompeipolis 2012 Kazıları Devam Ediyor

Mersin’in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi’nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent’te 2012 kazı çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yıl 3 ayrı bölgede kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Bu yıl ilk kez Soli höyük ve Soli Caddesi dışında Bizans sivil yapısı ile karşı karşıyayız” dedi.

3 Temmuz 2012 tarihinde başlanan Soli Pompeipolis Antik Kent kazıları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, Soli Pompeipolis kazılarının 2012 yılında restorasyon projesinin tamamlanması ile yeni bir ivme kazandığını söyledi. Restorasyonun sütunlu caddenin güney ucunda iki tarafta karşılık 14 sütunun ayağı kaldırılması ila gerçekleştirildiğini belirten Yağcı, “Amaç burada sütunlu caddenin tümünün restore edilmesidir ve arkeoloji kazılar tamamlanarak restore edilip halka açılmasıdır. Bu proje uzun vadeli bir projedir. Ama orta vadelide çok önemli işler yapılabilir. Kazılar 14 yıldır sürdürülüyor. Giderek destek artığı için bundan sonra daha hızlı ilerleyecek ve daha iyi bir ivme kazanacağı muhakkak” diye konuştu.

Orijinalinde 200 sütunlu olan bu caddenin korunamadığını, şu anda 33 sütunun ayakta olduğunun altını çizen Yağcı, “Bunların bir kısmında statik sorunlar var. Bunların tamamlanmasını istiyoruz. Yani sadece sütunlu cadde olarak değil de buranın gerçek işlevi ve sanki sanat galerisi, bir heykel galerisi olduğunu da düşünebiliriz. Çünkü konsollarda ve yerde birçok heykele rastladık. Bunların bir kısmını 2002 yılından itibaren Mersin Müzesine taşıdık ve Mersin Müzesi zenginleşti” şeklinde konuştu.

“MERSİN’İN DAHA İYİ BİR MÜZEYE İHTİYACI VAR”

Mersin’in kültürel kimliğini açığa çıkartmak için bugünkünden daha iyi bir müzeye ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Yağcı, büyük emekler harcayarak buldukları, ortaya çıkardıkları eserlerin çağdaş bir müze ortamında sergilenmesini gönülden arzu ettiklerini söyledi. Bu yıl Soli Pompeipolis kazılarının üç yerde sürdüğünü ifade eden Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni yenileme alanının kuzeyinde kalan sütunlu caddede, sütunlu caddenin doğu kısmında yer alan tiyatronun da yaslandığı Soli Höyük’te ve bugün Milli Egemenlik Caddesi olarak adlandıran bir cadde üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Soli Höyük’te Milattan Önce 6. yüzyıl terası yapılarına rastladık. Bu önemli. Soli’nin Grekler tarafından polarize edildiğini gösteren kanıtlardır. Milli Egemenlik Caddesi’ndeki kazılarda ise büyük bir Bizans yapısı açığa çıktı. Deprem nedeniyle yıkılmış bir yapı. Burada çeşitli işlikler var ve bu işliklerde neler üretildiğini henüz araştırma safhasındayız. Ama ilk kez Soli Höyük ve Soli Caddesi dışında Bizans sivil yapısı ile karşı karşıyayız.”

Yapılan restorasyonların amacının Soli Pompeipolis’i gezilebilir bir açık hava müzesi haline getirmek olduğunun altını çizen Yağcı, “Bunun için müzeye bağlı ören yeri, Ulu Caddenin kuzeyinde yapılacak bir müze ve onun önünde sütunlu cadde ile çevresindeki diğer yapılar Soli’yi bir açık hava müzesi haline getirecektir. Bunun için en kısa sürede şehrin dinamikleri tarafından planların yapılıp, bu planların hayata geçirilmesi gerekir. 320 dönümlük alanın geleceği ile ilgili çok önemli bir aktivite olacaktır. Mersin’in en güzel yerlerinden, en güzel yeşil alanlarından birisi olan Mezitli Viranşehir böylece hem tarih hem doğal olarak Mersin’in en gözde yeri haline gelecektir” şeklinde konuştu.

“BU YIL BİR KENTİN TAPINAĞINA AİT TEROKOTA YAPILARINA ULAŞTIK”

Bu yılki kazılarda şu ana kadar elde edilen yapılar ve hakkında da bilgiler veren Yağcı, “Bu seneki kazılarda arkaik yapılar içinden mimari terakotalar geldi. Bu terakotaların doğu sınırı M.Ö. 600 yılında en önemli mimari unsurlardan birisi olan mimari terakotalar Soli Höyük’te ortaya çıktı. Soli’nin diğer ötesinde bu tür terakotaların varlığı bilinmemektedir. Terakotalar Girekler tarafından korunmuş bir kentin tapınağına ait yapılardır. Diğer yandan çömelerek oturmuş bir figürün parçasını bulduk. Yine Ege tarafından getirilen ithal malzemeler, krater parçaları, içki kapları bulduk. Sütunlu caddeden bol miktarda Roma sikkesi ve kırmızı renkli Roma kapları bulduk. Yine kırmızı astarlı Roma-Bizans seramikleri açığa çıkartıldı. Alta Helenistik tabakanın içinden gelen daldırma finisi kaplar sütunlu caddenin Helenistik dönemden itibaren aktif bir liman kenti olduğunu göstermektedir” dedi.

Yağcı, kazıların bu yıl Mersin Valiliği ve Mezitli Belediyesi desteği ile yapıldığını dile getirerek, 40 kişilik çalışma ekibiyle 16 Ağustos’a kadar çalışmaların sürdürüleceğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler