Antalya'da bir girişimci, solucan gübresinden mikroba kadar birçok doğal ürünü tarımda kullanmaya başladı. Tarım firması kuran Burçin Karababa, 500 bin solucan besleyip gübresini satarak üretimdeki kimyasallara karşı savaşıyor.
Antalya’da bu yıl 12.’si gerçekleştirilen Growtech Tarım Fuarı, 70 binin üzerinde ulusal ve uluslararası ziyaretçiyi ağırlıyor. Tohumculuk, fidecilik, örtü altı sebzecilik, modern meyvecilik, sera teknolojileri, sulama sistemleri, bitki besleme, bitki koruma, projelendirme ve ambalajlama gibi sektörlerden oluşan fuara, 630’un üzerinde ulusal ve uluslararası katılımcı firma yer aldı. Fuarın en dikkat çekici standı ise tarımda solucanları kullanarak kimyasal kalıntılara son veren yatırımcı bir firmaya ait.
Kimyasal kalıntılar nedeniyle ihracatın sekteye uğraması girişimcileri harekete geçirdi ve solucan gübresinden mikroba kadar birçok doğal ürün tarım için kullanılmaya başlandı. Bunlardan en ilginci ise solucandan elde edilen gübre. Tarım firması kuran ve bu işin başına geçen Genel Müdür Burçin Karababa, 500 bin solucan besliyor ve gübresini satarak kimyasalla savaşıyor.
Alerjik bünyeli bir kız çocuğu dünyaya getiren ve çocuğunun sağlığı için organik ürünler ararken solucan gübresi ile tanıştığını belirten bir tarım firmasının genel müdürü Karababa, 10 yıl içinde 500 bin solucanın sahibi olduğunu belirtti. Yaklaşık 60 yıldan bu yana yurt dışında solucan gübresinin kullanıldığını belirten Karababa, “İlk başlarda solucandan böyle bir gübrenin bir işe yaramayacağını düşünmemiştim. Solucan gübresinin diğer organik gübrelerden farkı, çiftçinin toprağı için gereken bir çok ürünü bir arada bulundurabilmesi. Solucanın kendisini korumak için geliştirdiği “solom” sıvısı bitki köklerindeki hastalıkları yok edip kimyasalla mücadele ediyor” dedi.
Solucan gübrelerinin her türlü tarım ürününde kullanılabileceğini belirten Karababa, “Üründe yüzde 40’a varan verim artışı yaşanıyor. Tarımda kimyasal madde kullanıldığı için ürünlerin aromalarının tadı da kaçıyor. Toprak solucanı ve kılcal solucanların birleşmesinden ortaya çıkan bu solucanlar, Amerika’da laboratuvar ortamında geliştirildi. Sadece solucan gübresi oluşturması için geliştirilen solucanlar, her sene yedi katına ulaşabiliyor. Şu anda elimizde 500 bin solucan bulunuyor. Solucanların yiyeceği ise evsel atıklar, tarla çıktısı ve büyükbaş hayvan dışkısı. Üreticiler ise bu solucanlara değil, sadece gübrelerine sahip olabiliyor. Solucan dışkısı bitkinin özelliğine göre dekara uygulanarak kullanılıyor. Solucan gübresinin kullanılmasıyla birlikte kimi seralarda yüzde 70’e varan üretim artışı yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz