HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Solunum sistemi hastalıklarınin sinirlere etkisi

Solunum sistemindeki hasarlar değişik nörolojik bulgulara yol açar. Solunum yetmezliği beynin yeterince oksijen almasını engeller. Bunun yanında diğer biokimyasal değişiklikler tablonun ağırlaşmasına sebep olabilir. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, solunum sistemi hastalıklarının sinirler üzerindeki etkilerini Mynet okurları için yazdı.

Sinir sistemine etki eden önemli birkaç hastalık sıralarsak:

1) Uyku - apne sendromu: Gece yeterince beyne O2 gitmez. Bunun sebebi solunum sisteminde solunumu engelleyen durumlardır. Hastada gün boyu aşırı uykuya eğilim,halsizlik ve sersemlik gözükür.

Solunum özellikle şişmanlarda sık engele uğrar. Solunum sisteminde burundaki anormal durumlar örneğin kemik eğrilikleri, halk diliyle küçük dil dediğimiz uvula denen organın büyük olması vs. hastanın solunum yolunu kapatır. Hasta gece nefesini rahat alamadığı için ve zaman zaman nefes kesintiye uğradığı için sık sık uyanır. Sabah kalkınca sık uyandığı için ve beyin iyi beslenemediği için bitkin, uykusuz, halsiz ve sersem olur. Gün içinde daima uyuklar. Hatta bazen gece apnesi ölümlere bile sebep olabilir.

Beyinde oksijen oranının azalması; baş dönmesi, sersemlik, görme bozuklukları, baş ağrısı, arpıntı, kas krampları, yer yer uyuşmalar ve karıncalanmalar yapabilir. Hastaların çoğunda yukarıdaki belirtiler görülür.

Bu tür şikayetleri olanlarda tedavi önemlidir. Hastanın uyku EEG'si çekilmeli ve gece ne kadar süre solunumun bloke olduğu ve beyne olan etkisi öğrenilmelidir. Bunun sonucunda medical veya cerrahi tedavi yapılmalıdır.

2)Kronik solunum yetmezliği: Bu hastalarda baş ağrısı, sersemlik, ellerde titreme, kaslarda atma,dikkatte azalma olur. Astım, kalp yetmezliği, amfizem.. vs. gibi AKC'nin az çalışmasına sebep olan hastalıklar,kronik solunum yetmezliğine sebep olur.

Bunun gibi birçok hastalık sıralayabiliriz.Özetle; solunum sistemine bağlı beynin
oksijensiz kalması birçok nörolojik belirtiye sebep olur. Bunların adının konup tedavinin yapılması çok önemlidir.

Yazı: serdar.dag65@mynet.com

Doç. Dr. Serdar Dağ'ın diğer yazılarını okumak için tıklayın

Doktorların sağlık yazılarını okumak için tıklayın

En Çok Aranan Haberler