13 Mayıs 2014'te Soma Kömür İşletmeleri'nde meydana gelen Soma faciası, üzerinden geçen iki yıla rağmen unutulmadı. 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma faciası, olayın yıl dönümünde anılmaya devam ediyor. Soma faciasının izleri yüreklere kazınırken, faciada yaşamını yitiren madencilerin yakınları, olayın yıl yıl dönümünde maden şehitliğinde dualar okuyarak anma gerçekleştiriyor. Soma faciasının ardından 6'sı tutuklu 45 kişi yargılanırken, 8 kişi tutuklandı. İki kişi ise 2015'in sonunda duruşmada tahliye edildi. Soma maden faciasının ardından yargılama süreci ya da verilen cezalar da ailelerin yüreklerine düşen ateşi söndürmeye yetmedi. Yine de maden şehitlerinin aileleri gibi tüm vatandaşlar da, facianın sorumlularının cezalandırılmasını bekliyor.
SOMA FACİASI ANILIYOR
Soma'da yaşanan facianın üzerinden iki yıl geçti. Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri, yakınları hatta hiç tanımayan insanlar bile bugün maden şehitlerini anıyor. Soma'da maden şehitlerinin yakınları maden şehitliğine giderek dualar okuyarak, hayatını kaybedenleri bir kez daha andı. Öte yandan Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki kömür işçileri de Soma'da yaşamını yitirenleri andı. Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesinde, Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te yaşanan faciada 301 madencinin hayatını kaybetmesi dolayısıyla anma töreni düzenlendi.
SOMA FACİASI'NIN ÖNCESİ
Soma faciasının şehitleri bugün, olayın yıldönümünde anılırken, 13 Mayıs 2014'te yaşanan facia resmen geliyorum dedi. Ancak bütün bunlara rağmen alınan önlemler yeterli olmadı. Ülkemizde güvenlik seviyesi düşük iş kollarından olan madencilikte, 1941'den bu yana 3000'den fazla maden işçisi hayatını kaybetti. Soma'da yaşanan facia öncesinde 1992'de Kozlu kömür madeni faciası yaşanmış, bu faciada 263 işçi yaşamını yitirmişti. Yine Soma'ya gelen süreçte çok sayıda işçi maden kazalarında yaşamını kaybetti. 2013 Kasım'ında Zonguldak'ta maden işçileri çalışma koşullarını protesto etmeye başladılar. Yine 2013 Ekim'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin desteğini alarak Soma maden ocaklarında yaşanan iş kazalarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu'na soru önergesi sunsa da, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin oyları ile bu önerge reddedildi ve araştırma yapılmadı. Hatta dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Temmuz 2013'te Soma Kömür İşletmeleri'nin farklı bir ocağının açılışını yaparken, bu işletmenin örnek bir işletme olduğu ifadelerini kullanmıştı.
13 MAYIS 2014 - SOMA FACİASI
Tarihler 13 Mayıs 2014'ü gösterirken, Manisa'nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait kömür madeni ocağında, vardiya değişimi sırasında, 787 maden işçisinin bulunduğu giriş kısmının 400 metre altında 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklanan bir yangın çıktı. Bu yangının çıkmasının ardından çıkışlara yakın işçiler galerileri boşaltmaya başlarken, yaklaşık 300 işçi 800 metre derinlikte mahsur kaldı. Elektriklerin kesik olmasından dolayı asansörü de kullanamayan işçileri kurtarmak için çevre maden ocaklarından gelen tahliye ekipleri kurtarma başlattı, yine işçi yakınları da maden ocağının bulunduğu yere akın etti. İşçilerin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı ancak yangının oksijeni tüketmesi ve gaz maskelerinin dayanma süreleri, bu hamlenin etkisini azalttı. Soma'da yaşanan maden faciasının bilançosu ağır oldu. 301 madenci hayatını kaybederken, işçilere yapılan otopsi sonucunda maden işçilerinin karbonmonoksit zehirlenmesinden yaşamını yitirdiği açıklandı.
Soma faciasının ardından Türkiye'de 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Ayrıca KKTC'de 2 gün, Pakistan'da ise 1 gün ulusal yas ilan edildi. Yine tüm dünya ülkeleri Türkiye'ye başsağlığı dilerken, ülkemizin yanında olduklarını belirttiler.