HABER

Soma maden faciasında, bilirkişiden ocakta inceleme

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan 21 ay sonra, yangının ilk çıkış yerinde keşif yapmak üzere, mahkeme heyeti, bilirkişiler, mağdur ve sanık avukatları, ocağa indi

Soma maden faciasında, bilirkişiden ocakta inceleme

Saat 10.30 sıralarında ocağın bulunduğu sahaya gelen avukatlar, bilirkişi ve mahkeme heyeti, ilk olarak yönetim binasında kısa bir kurs gördü. Ocak içerisinde nasıl davranmaları gerektiği ve üzerlerindeki malzemelerin kullanımı öğretildi. Yaklaşık 1.5 saat süren hazırlık sonrasında, keşif için ocağa Aytaç Ballı başkanlığındaki üç kişilik mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi heyeti, mağdur ve sanık avukatları indi.Geçen 25 Aralık'taki duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan maden mühendisi Yasin Kurnaz'ın da, ocağa girmesi için sanık avukatlarından birisi bu hakkından feragat etti. Ancak Yasin Kurnaz'ın, mazeret gösterip keşfe katılmadığı öğrenildi. Taraf avukatlardan daha çok sayıda kişinin ocağa girebilmesi için, kalp rahatsızlığı bulunan 1, hukuksal konulardaki 2 bilirkişi üyesinin de, keşfe katılmadığı açıklandı. 26 kişilik heyet, kendileri için hazırlanan monorayla, ocağa indi.Bundan önce ise, ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Avukat Can Atalay başta olmak üzere mağdur avukatları, ocağın girişine kırmızı karanfiller bıraktı.

YANGIN ÇIKAN BÖLGEYİ İLK KEZ GEZDİLER

Kazadan sonra bilirkişi heyetleri, meclis araştırma komisyonu üyesi milletvekilleri ile iş müfettişleri, ocağa inmiş sonrasında ise raporlarını hazırlamışlardı. Ancak hazırlanan bu raporlara, yangının ilk çıkış noktasının görülmemesinden dolayı tüm taraflarca itiraz edilmişti. Mahkemenin yeni oluşturduğu 12 kişilik bilirkişi ve mahkeme heyeti, ilk kez bu bölgeyi de görme imkanını elde etti. Mahkeme hakimleri ile heyet üyeleri, bölgeyle ilgili, ocaktaki durumla ilgili sorular sordu. Görevlilerden yanıtlarını aldı.Bunun yanı sıra bilirkişi üyeleri de, raporları için incelenmek üzere çeşitli malzemelerden numuneler aldı. Heyetin gözlemlerinin yanı sıra aldıkları bu numuneler üzerindeki incelemeler sonrasında raporlarını hazırlayacakları, açıklandı.

MAĞDUR AVUKATLARI, AÇIKLAMA YAPTI

Maden ocağı içerisinde, yaklaşık 3.5 saat süren keşif sonrasında 26 kişilik heyet ile onlara eşlik eden ocak çalışanları ile TKİ görevlileri, yer yüzüne çıktı. Heyetin ocak içindeki güvenliğini ise mahkemenin isteği üzerine TKİ'ye bağlı Zonguldak işletmesinden gelen uzman ekip sağladı. Ocaktan çıktıktan sonra keşfe katılanlar bu kez işletme binasında, 2.5 saat süren toplantı yaptı. Burada da ocak içerisinde görülenler, yapılanlar tutanağa geçirdi. Keşfin tamamlanmasından sonra açıklama yapan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, güvenlik tedbirlerinin alındığını ayrıca sağlıkçı ve tahlisiyeci ekiplerinin de hazır bulunduğunu söyledi. Bugüne kadar inilmediği, görülemediği iddia edilen 4'üncü bant boyu, 3 bant boyu, U 3 bölgesini, gördüklerini, yürüyerek gezdiklerini anlatan Selçuk Kozağaçlı, "Bilirkişilerde bu alanlarda incelemelerde bulundu. Özellikle tavan ve yan duvarlarda, yeni kazılmış olmalarına rağmen önceden bu alanlara basılmış olan kül vardı. Bu nedenle, bilirkişilerin gerçek katmanları görme imkanları olmadı. Bunu da zaten kendileri de bizlere ifade etti. Bize göre işverenin tezlerini destekleyen bir sonuç çıkmadı bu incelemeden. Keşfin bizlere olumlu bir katkısı oldu. Üretimi bölgelerini kapattıkları söyledikleri için buralara girmedik. S panoları, A panoları, 3'üncü bant boyunun üretim yerleri tamamen kapatılmıştı. Geçmişte üretim olan bölümlerde inceleme yapılmadı. S panolarının olduğu yerde barajlanmış ancak burada da ciddi bir su sızıntısı vardı" dedi.

İŞÇİLER, MADENİN AÇILMASINI İSTEDİ

Ocağın bulunduğu alana açıklama yapmak üzere geldikleri sırada jandarma tarafından uzaklaştırılan maden işçileri, bu kez maden havzasının girişinde toplandı. İşçilerin burada açıklaması yapmasına izin verilmesi üzerine, "Duyun sesimizi, istiyoruz işimizi" yazılı pankart açıldı. Yaklaşık 20 işçi, ortak açıklamalarında, facianın yaşandığı madenin tekrar açılmasını, güçlük içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerini ve kendilerine iş verilmesini istedi.

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler