YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Somali’de ESAFED’in yaşam nöbeti Balıkesirli gönüllü doktorlarla devam ediyor

Ege Uluslar arası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’in Somali’de sağlık konusunda başlattığı muayene ve tedavi süreci planlı...

Somali’de ESAFED’in yaşam nöbeti Balıkesirli gönüllü doktorlarla devam ediyor

Ege Uluslar arası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’in Somali’de sağlık konusunda başlattığı muayene ve tedavi süreci planlı bir şekilde devam ediyor. ESAFED üyelerinden Ege Sağlık Derneği (ESADER)’nin gönüllü doktorları Türkiye’ye döndü, Balıkesir Sağlık Derneği (BALSADER) gönüllüleri ise nöbeti devralmak üzere İzmir’den uğurlandı. Böylece Afrika’da kuraklığın ve kıtlığın vurduğu ülkelerden biri olan Somali’de sağlık taramaları ve tedavileri hız kesmeden sürmüş olacak.

ESAFED Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Kimse Yok mu Derneği tarafından kurulan ve işletmesi federasyonlarına devredilen hastane çalışmaya başlayıncaya kadar sağlık hizmetlerini aksatmadan yürütmek istediklerini belirtti. Amaçlarının Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz şunları söyledi: “Bu bağlamda izinlerini gönüllü olarak bu ülkelerde sağlık hizmeti vererek geçiren ve dönen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Oraya nöbeti devralmaya giden arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz. Türk milletinin şefkatli elini Somali’ye götürerek insanlığa umut olma yolundaki çabalarımız hız kesmeden devam edecektir.”

Havaalanından dualarla uğurlanan BALSADER gönüllüleri aile hekimleri Dr. Fatih Erden, Dr. Abdullah Kumcu, Pratisyen hekim Dr. Halil Türkhan, Aile hekimi uzmanı Cemal Seven, Genel Cerrah Dr. Hadi Serdar Yazıcı oldukça heyecanlı olduklarını ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler.
15 günlük bir yoğun temponun ardından Türkiye'ye dönen ESADER gönüllüleri Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Veli Karabuğa, Aile hekimi Dr. Bahadır Davut Şenol, Sağlık hekimi Dr Hasan Yaylacı ve Aile hekimi Dr. Mümtaz Gürevin aileleri tarafından havaalanında karşılandı. Grup Sorumlusu Dr. Bahadır Davut Şenol 15 gün boyunca günde ortalama 500 civarında hastayı muayeneden geçirdiklerini söyledi. Genellikle zatürre, paraziter ve cilt hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonları ile karşılaşıldığını ifade eden Dr. Şenol, büyük kısmı Kimse Yok Mu tarafından temin edilen ilaçları dağıttıklarını belirtti.

Dr. Şenol 20-30 yıl önce Mogadişu’nun İzmir’den çok daha güzelken iç savaş nedeniyle yıkıma uğradığını hatırlatarak, “Burayı görünce ülkemizde iç savaş isteyen insanlara buraları göstermek lazım.” diye konuştu. Dr. Şenol burada büyük hizmetler sunan Kimse Yok Mu gibi sivil toplum kuruluşlarına büyük bir güven beslendiğini sözlerine ekledi.

Çalışmalarını yürüten Dr. Hasan Yaylacı ise çocukların genelde küçük yaşta olduklarını ifade ederek, Somali’de sünnet organizasyonlarına çok ciddi ihtiyaç olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler