YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soma'ya Ab Destekli Büyük Proje

Türkiye’de ilk defa Manisa’nın Soma ilçesinde hayata geçmesi beklenen bölge ısıtma sisteminin ardından yine ilk...

Türkiye’de ilk defa Manisa’nın Soma ilçesinde hayata geçmesi beklenen bölge ısıtma sisteminin ardından yine ilk olacak bir proje daha ilçede İspanya ve İsveç işbirliği ile hayata geçirilecek.

Konutlarda yapılacak bazı yenilikler ve düzenlemeler ile daha az enerji harcayarak daha yüksek konfor şartları sağlamak amacıyla Türkiye’de ilk olarak Soma ilçesinde 346 konut üzerinde uygulanacak olan Avrupa destekli ‘CityFied’ projesi ile enerjide önemli derecede tasarruf sağlanacak. İsveç ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’de ilk defa Soma’da uygulanacak projede 8’i Türk 18 ortak bulunuyor. Ortakların toplam bütçesinin 49 milyon euro olduğu, Türk ortakların ise 18,1 milyon euro ile bu bütçeye katıldığı ifade edildi.

Projenin tanıtım toplantısının ilki Soma’da gerçekleştirildi. Belediyede gerçekleştirilen toplantıya projenin Türk ortaklarından TÜBİTAK, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mir Arge ve Teknovasyon görevlilerinin yanı sıra Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve Soma Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu katıldı.

TÜRKİYE’DE AB DESTEKLİ EN BÜYÜK PROJE

Projenin faydasını anlatan TÜBİTAK görevlisi İlknur Yılmaz, yüksek enerji performanslı bölgelerdeki binalarda iyileştirilmiş enerji demonstrasyonunu sağlayacaklarını belirtti. Yılmaz, "Bina renovasyonu, akıllı elektrik ağları ve bölgesel ısıtma ve bu uygulamaların bilgi iletişim teknolojileri ve ulaştırma alanları ile bağlantılarına odaklanılarak tekrarlanabilir, sistemsel ve bütünleşik stratejiler geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Soma’da Seaş sitesinde yapılacak demonstrasyon ile bölgesel ısıtma, bina renovasyonu ve akıllı elektrik ağları faaliyetlerinin bir bölgede bütünleşik uygulaması gerçekleştirilecektir. Projede gerçekleştirilecek yenilikçi uygulamaların masraflarının yüzde 50’si Avrupa Komisyonu bütçesinden karşılanacaktır. Yani bu zamana kadar en fazla 3 milyon euro gibi bir destek olmuş. Bu proje ile AB’nin desteği yaklaşık 8 milyon euro civarında olacak" dedi.

“SOMA’YA KATKILARI BÜYÜK OLACAK”

Projenin Soma’ya katkılarının çok büyük olacağını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"CityFied projesine dahil olarak Soma, bu yıl desteklenen 9 AB şehri arasına girmiş olup, Türkiye’de akıllı şehirler demonstrasyon uygulaması yapılan ilk Türk belediyesi olacaktır. Proje AB çerçeve programlarından Türkiye’nin en yüksek payı aldığı bütçedir. Soma, proje ile AB akıllı şehir etiketini alma fırsatını elde edecektir. Projede Soma’da yapılacak uygulamalar ile ilk bütünleşik bölgesel ısıtma, enerji verimliliği ve fotovaltaik uygulamaları gerçekleştirilecek ve harcamaların yüzde 50’si Avrupa Komisyonu bütçesinden karşılanacak ve Soma sakinlerine yüksek kalitede hizmet sunulacaktır. Soma, CityFied kapsamında geliştirilecek en son teknolojiyi kullanma ve proje ortağı diğer ülkelerden teknoloji transferi yapma şansına erişecektir. Projenin yayılımı için düzenlenecek konferanslar, basın faaliyetleri gibi etkinlikler yardımıyla Soma’nın tanıtımı hem Türkiye’de hem de Avrupa’da yapılacak."

Projeye ilişkin konuşan Belediye Başkanı Hasan Ergene, proje ile birlikte Soma’nın bir laboratuvar haline geleceğini belirterek, "İspanya, İsveç ve Türkiye’de Soma’da uygulanacak proje ile bu üç ülkede çalışmalar yapılacak. Sadece bu projeyi görmek için dünyanın her yerinden firmalar bu üç ülkeye gidecek, bilgiler alacak. Ülkemiz ve Soma açısından çok önemli bir proje" dedi.

Proje ortaklarının da yaptığı teknik sunumlar ile tanıtım toplantısı sona erdi. Proje kapsamında Türkiye’de ilk olarak Soma’da SEAŞ sosyal sitesinde 346 konutta yenilikler yapılacak. Üç aşamadan oluşacak uygulamalar kapsamında ilk olarak binaların yenilenmesi ile çalışmalar başlayacak. Binaların pencerelerinin yenilenmesi, doğal havalandırma ve aydınlatma sensörleri, yalıtım, fotovoltaik sistemler yoluyla elektrik üretimi, verimli aydınlatma, verimli ekipman (radyatör, sensörler, su tasarrufu için armatörlerin değiştirilmesi gibi) uygulamaları yapılacak. İkinci aşama olan uygulamada, bölgesel ısıtma ile SEAŞ’a ait konutların santralin atık ısısı ile ısıtılması gerçekleştirilecek. Isı toplama sisteminin arz/talep optimizasyonu sağlanacak. Düşük ısı talebinin karşılanması için ise binalara yeni trafo merkezleri kurulacak. Üçüncü uygulamada ise orta ve düşük voltaj gerilim hattı için yenilikçi çözümler uygulanacak. Bu çözümler kapsamında Fotovoltaik’ten üretilecek elektriğin merkezi sistemlerle şebekeye bağlanması sağlanacak. Dağıtım şebekesinin de enerji verimliliği arttırılacak. Yeni ve verimli şebeke bileşenlerinin geliştirilmesi sağlanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler