Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Birol Erdem ile eşi, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile, Adalet Bakanlığı’nın eski müsteşarı ve halen Bakanlık yüksek müşaviri Birol Erdem ile eşi Gülümser Erdem için ‘'Fetullahçı Terör Örgütü üye olmak'' suçlamasıyla gözaltı işlemi yapıldı. Erdem çifti emniyet müdürlüğüne götürüldü.
‘FETÖ’ itirafçısı olan bazı eski HSYK üyeleri, ifadelerinde eski Müsteşar Erdem'i suçlamışlar ve “Cemaatin yargıda etkinleşmesinde rol oynadığını” öne sürmüşlerdi. İdari yargı hâkimi olan Erdem, Adalet Bakanlığında Personel Daire Başkanlığı yapmış, 2010'daki anayasa değişikliği sonrası HSYK üyeliğine atanmıştı. Erdem, Ahmet Kahraman'ın emekliye ayrılmasının ardından 21 Kasım 2011 tarihinde Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilmiş, 1 Ocak 2014 tarihinde ise görevden alınarak Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri olarak atanmıştı.
BİROL ERDEM KİMDİR?
1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1990 yılında İdarî Yargı hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Erdem; sırasıyla Edirne İdare Mahkemesi, Ankara İdare Mahkemesi üyeliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde çeşitli görevler yaptıktan sonra genel müdürlük görevini yaptı ve 25 Ekim 2010 tarihi itibarıyla Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği görevini yürüten Erdem 21 Kasım 2011 tarihinde Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı ve 1 Ocak 2014 tarihinde görevden alınıp Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri olarak atanmış olup bu unvan ile beraber Başbakan Başdanışmanı olarak görev yapıyor.
YTÜ'DEKİ FETÖ YAPILANMASI DAVASINDA TAHLİYE
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) açığa alınan, aralarında profesörlerin de bulunduğu 83 sanığın "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan yargılandığı davada 3'ü profesör 7 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi. Bylock kullanıcısı olduğu tespit edilen 10 tutuksuz sanık hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarıldı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Doç. Dr. Bülent Vural, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Doç. Dr. Tamer Çoşkun, Prof. Dr. Turgut Kocatürk ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Kadir Kahveci, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Baştürk, Osman Gürbüz, Özkan Şen, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Yusuf Duran ile Köksal Avincan ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
7 SANIĞIN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Prof. Dr. Turgut Kocatürk, Doç. Dr. Bülent Vural, Özkan Şen, Kadir Kahveci, Köksal Avincan'ın tutuklu kaldığı süreleri ve dosyadaki kanıt durumunu dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyan heyet, 15 günde bir de en yakın karakola imza atmalarına da hükmetti.
10 SANIĞA YAKALAMA KARARI
Heyet, Bylock kullanıcısı oldukları tespit edilen tutuksuz sanıklar Ergün Yaşar, Fatih Karabiber, İbrahim Eren, İbrahim Şener, Kürşat Hakan Oral, Muzaffer Aydemir, Recep Uysal, Salih Demirel, Süleyman Hakan Sevilgen ve Şaban Çetin hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını kararlaştırdı.
BANK ASYA'DAN HESAP HAREKETLERİ İSTENECEK
Sanıkların Bank Asya'daki ilk hesap açılış tarihlerinden TMSF'ye devredildiği 29 Mayıs 2015'e kadar tüm hesap hareketlerinin temini için yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Doç. Dr. Tamer Çoşkun ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Baştürk, Osman Gürbüz, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin ile Yusuf Duran tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 22 Ağustos'a ertelendi.
15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
İddianamede, sanıkların "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
ÇORUM'DA FETÖ OPERASYONU
Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 20 kadın gözaltına alındı.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün faaliyetlerine katıldıkları ve bazılarının "abla" olarak görev aldığı iddia edilen 27 kadın hakkında gözaltı kararı verildi. Eski öğretmen, esnaf ve ev hanımı olan zanlılardan 20'si, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
Zanlıların ev ve iş yerlerindeki aramada bulunan bazı materyallere el konuldu. Adreslerinde bulunamayan 7 zanlı aranıyor. (AJANSLAR)