HABER

Son dakika: Başörtüsüne anayasal güvence getiren madde Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi

Son dakika haberi... Başörtüsüne anayasal güvence getiren madde TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti tarafından yapılan, başörtüsü ile ilgili değişiklik önergesi reddedildi. Hareketli dakikalar yaşanmasının ardından önergeleri reddedilen CHP'li ve İYİ Partili vekiller salonu terk etti.

Son dakika: Başörtüsüne anayasal güvence getiren madde Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi

Son dakika: Başörtüsüne anayasal güvence getiren Anayasa'nın 24'üncü maddesinde değişiklik öngören ilk madde TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmeler 2'nci madde üzerinden devam ediyor.

Komisyon, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz’la birlikte 336 milletvekilinin imzası bulunan Anayasa değişiklik teklifini görüşüyor.

ÖNERGEDE 'DİNİ İNANÇ' İFADESİNİNİ KALDIRILMASI ÖNERİLDİ

İYİ Parti ve CHP, başörtüsüne anayasal güvence getiren, Anayasa'nın, 'vicdan, dini inanç ve kanaat (fikir) özgürlüğüne' ilişkin 24'üncü maddesi üzerine ortak değişiklik önergesi verdi. Önergede; 'dini inanç' ifadesinin kaldırılması önerildi. Önerge üzerine konuşan, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsü ile ilgili teklife önergeleriyle destek olmak istediklerini vurgulayarak, "Biz, başörtü meselesini, daha geniş ifadeyle de kadının kıyafeti meselesinin bir istismar alanı olarak görülmesini istemiyoruz. Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanı bu meseleyi, Sayın Kılıçdaroğlu'nun kanun teklifi meselesini her ne kadar gollük bir pas olarak değerlendirse de biz meseleyi o şekilde değerlendirmiyoruz. Yani başörtüsü meselesini bir pasta ve bu pastadan koparılacak bir dilim olarak görmediğimizi ifade etmek isterim. Konunun geniş bir toplumsal mutabakatla ele alınması ve geniş bir toplumsal mutabakatla geçmesini son derece arzu ediyoruz. Küçük bir düzeltmeyle destek veriyoruz. Çok net bir şekilde söylüyoruz, İYİ Parti olarak da destek veriyoruz" dedi.

CHP ile ortak verdikleri önergeyi gerekçeleriyle savunan Usta, başörtüsü güvencesinin, 'dini inanca' bağlamayı doğru bulmadıklarının altını çizdi. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da, İktidar partisinin başörtüsüyle ilgili teklifi kampanya malzemesi haline getirme niyetinde olduğunu söyledi.

'KAMPANYA HAZIRLIĞI OLDUĞU AYAN BEYAN ORTADA'

Tezcan, "Kadının kılık kıyafet özgürlüğü kampanya meselesi haline getirilemez, getirilmemelidir, siyasetin alanından çıkarılmalıdır. Şimdi, bunu birkaç yerde görüyoruz. Birincisi, Sayın Cumhurbaşkanı konuşmalarında 'Biz seçimi kaybedersek siz bütün kazanımlarınızı kaybedersiniz. Aman ha, dikkat edin, kızlarımız, çocuklarımız okullara giremez yeniden.' dedi. Yetmedi, arkasından ilahiyatçılar devreye sokuldu. Muhafazakar kesimin itibar ettiği, yazılarını okuduğu ilahiyatçılar benzer açıklamalar yaptı ve bu çerçevede, bir kampanya hazırlığı olduğu ayan beyan ortada" değerlendirmesinde bulundu.

Tezcan, başörtüsü ile ilgili değişiklik teklifine, İYİ Parti ile birlikte verdikleri önergenin kabul edilmesi halinde destek vereceklerini vurgulayarak, aile bütünlüğünü koruyan Anayasa'nın 41'inci maddesine ise karşı çıktıklarını bildirerek, "Ben merak ediyorum, kızlarımızın başının açık olup kapalı olmasıyla, işte, LGBTİ'yi ya da başka bir meseleyi yan yana hangi zihniyet bir araya getirebilir? Niye ikisini bir pakette görüşme ihtiyacı duyuyoruz. Ancak aileyi, çocuğu korumaya, kadını korumaya ilişkin başka tehditler var. Her gün sabah, gazetelere baktığınızda, internet sitelerine baktığınızda çocukların tacizi, işte, erkek-kadın fark etmiyor yani çocukların, kız çocuğu, erkek çocuklarının çeşitli yerlerde çeşitli biçimlerde tacizi, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, taciz, tecavüz bununla ilgili birçok rahatsız edici, insanın içini dışına çıkaran haberler var. 41'inci maddeyle ilgili 'Aileyi koruyacağız, kadını koruyacağız.' İyi, güzel. Getirilen teklife bakıyoruz, sorun olmayan bir mesele. Çocuk tacizleri ne olacak? Onlarla ilgili hiç rahatsız edici bir şey yok mu? Bir endişe yok mu? Onu Anayasa’ya taşıyıp da koruma ihtiyacı yok mu? Yok. Niye? Çünkü mesele başka" diye konuştu.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, kendisinin de geçmişte bir başörtüsü mağduru olduğunu vurgulayarak geçmişte yaşadıklarını anlattı. Uygur, "Devlet güvenliği tehlikede denilerek okullara alınmadık. Ama şimdi başörtülü milletvekili olarak hepimiz Meclisteyiz" dedi.

Konuşmaların ardından, CHP ve İYİ Parti’nin başörtüsü ile ilgili verdikleri değişiklik ortak önerge AK Parti ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

CHP VE İYİ PARTİ KOMİSYONU TERK ETTİ

Ekran Alıntısı

Önergeleri reddedilen CHP ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Sizin amacınız farklı. Biz destek vermek istiyoruz, siz reddediyorsunuz" diyerek toplu halde komisyonu terk ettiler. Ardından, CHP'li milletvekilleri de tepkilerini dile getirdikten sonra, komisyonu terk ettiler. Bunun üzerine ise AK Parti'li üyeler; CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin komisyonu terk etmelerini, 'şov' olarak yorumladı.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren 1'inci maddenin kabul edilmesi sonrası, aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin, Anayasa’nın 41'nci maddesinde değişiklik öngören maddenin görüşmelerine geçildi.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa'nın 24'üncü maddesine, başörtüsüne anayasal güvence getiren hükümler ekleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak.

EVLİLİK BİRLİĞİ ŞARTI

Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek. Anayasa'nın 41'inci maddesinin, 'Ailenin korunması ve çocuk hakları' şeklindeki birinci kenar başlığı, 'Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları' olarak değiştiriliyor. Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. (DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler