Sağlık çalışanlarına verilecek ek ödemelerin nasıl dağıtılacağı merak konusu oldu! Son dakika bilgisine göre yapılan düzenlemeyle birlikte uzman hekim ve üstündeki kişiler 10 bin TL maaş farkı alacak. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ilave ücretlerin yansımasını NTV ekranlarında değerlendirdi. İşte Durmuş'un o açıklamaları;
"Uzman Hekim ve üzerine yapılmış olan ek ödeme düzenlemesi 10 bin TL civarında bir rakam. Aynı düzenlemeyle Asistan Hekim için 7 bin 500 liraya yakın bir ilave ücret olacak. Pratisyen Hekim için ise bu düzenlemeyle 5 bin liraya yakın bir ek ödeme söz konusu olacak. Diş Hekimi için de aynı düzenleme geçerli olacak.
Düzünlemeyle hemşire ve diğer sağlık memurları ise 850 lira gibi bir ek ödemeye sahip olacak. Teknikerler ise 500-600 lira civarında bir ek ödemeye sahip olacak. Bu da vergi dilimlerine göre değişiklik gösterebilecek. Minimum ek ödeme rakamı 400 liradan başlıyor olacak.
Teşvik ödemesi için çalışılan ilin ve hastanenin durumuna göre kriterler belirlenecek. Her kademe için oranlar yönergelerle belirlenecek. Burada da ücretler 350 liradan başlayıp 8 bin liraya kadar miktarlarda değişecek."
Koca, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bakan Koca, "Performansa göre Ek Ödeme Yönetmeliği"nin yürürlükten kaldırıldığını belirterek ödül ve teşvik esaslı yeni bir modele geçildiğini vurguladı.
Yönetmeliğin içeriğine ilişkin ise Koca, "Mahsuplaşma uygulamada tamamen kaldırılmıştır. Ne sabit ödemede ne de taban ödemede mahsuplaşma olmayacak. Hastanelerde bireysel iş yüküne bağlı teşvik ödemesi yapılacak. Sunulan en küçük hizmetin karşılığı olacak. Bir tek girişim bile, sağlık çalışanının teşvik ödemesine yansıyacak." ifadelerini kullandı.
Koca, döner sermayede taban ödemesi ile yeni bir sabit ek ödeme oluşturulduğunu ve 15 Ağustos'tan itibaren ödenecek olan taban ödemesinin, eylül ayı itibarıyla maaşla birlikte bordroda yer alacağını belirterek "Taban ek ödemesi, yıllık izinde 12 gün için ve hastalık sebebiyle raporlu olma durumunda da geçerli olacak, kesilmeyecek." ifadelerine yer verdi.
Bakan Koca, ayrıca "Taban ödemesi memur maaşı artışına göre düzenli artacak, mahsup edilmeyecek. Böylece sağlık çalışanlarının aylığı, memur maaşı, sabit ödeme ve taban ödemesinden oluşacak." dedi.
Bakan Koca, Twitter hesabından "Yeni Yönetmelik Beyaz Reform" adı altında yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:
"Eğitim kliğini başarısına göre asistanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mesai sonrası görev yapan asistan hekimler ve hekim dışı personel ek ödemeden yararlanacak."
Bakan Koca, poliklinik hizmetlerinin teşvikte ağırlığının artılacağını belirterek şunları kaydetti:
"Çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınacak."
Bakan Koca, döner sermaye ödemelerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Döner sermaye ek ödemelerinde ülke genelindeki dengesizlik giderilip, adil paylaşım sağlanacak. Hastanelerin teşvik ödemesinde tahakkuk, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile kurum hedeflerine ulaşma gibi hususlar etkili olacak."
Bakan Koca, normal doğumu teşvik amacıyla kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde ek bir teşvikin uygulanacağını söyledi.
Bakan Koca, özellikli hizmetlerin teşvik edilmeye devam edileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Mesai sonrası çalışma, günlük iş yükü dikkate alınmak kaydıyla teşvik edilecek."
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, üniversitelerde olanlar dahil bütün sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerinin merkezi yönetim bütçesine aktarılarak maaşa eklendiğini duyurdu.