Son dakika haberi: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu kararını aldıklarını duyurmalarıyla başlayan süreç dünyanın ilk gündem maddelerinden biri haline geldi. Türkiye iki ülkenin üyeliğine terör bağlantıları nedeniyle sıcak bakmadığını vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkelerin heyetlerinin Ankara'yı ziyaret edeceklerini bildirmesinin ardından "Kusura bakmayın, yorulmasınlar" diyerek olumlu düşüncede olmadığını paylaşmıştı. Bugün birçok ülkeden Türkiye'nin vetosuna ilişkin mesajlar geldi. İsveç ve Finlandiya da Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile Kopenhag'da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yaptıkları başvuru hakkında değerlendirmede bulunan Stoltenberg, "Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılmaları konusunda ortak bir karara kısa sürede varacağımıza inanıyorum." dedi.
Stoltenberg, NATO'nun 30 müttefiki arasında bazen farklılıklar olabildiğini ancak bunların konuşularak aşılabileceğini belirtti.
İsveç ve Finlandiya'nın katılımı konusunda Türkiye'nin yanı sıra tüm NATO üyeleriyle yakın temas içinde olduklarını vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye'nin ifade ettiği endişeleri ele alıyoruz. Türkiye gibi önemli bir müttefik güvenlik endişelerini gündeme getirdiğinde bunu halletmenin tek yolu ortak bir zemin bulmak için oturup konuşmak." ifadesini kullandı.
Stoltenberg, iki ülkenin NATO'ya katılmaları durumunda AB nüfusunun yüzde 96'sının NATO içinde olacağını belirterek, NATO ve AB'nin Batı Balkanlar, Ukrayna, siber güvenlik gibi konularda her zamankinden daha yakın iş birliği içinde olduğunu kaydetti.
Stoltenberg, "AB'nin savunma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Doğru yönde yapılırsa bunlar hem NATO'yu hem de AB'yi güçlendirecektir." diye konuştu.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna ilişkin bugün parlamentoda açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin endişelerini gidermenin bir yolu olduğuna inandığını belirten Wallace, “Bir çıkış yolu olduğuna inanıyorum. Sanırım en sonunda oraya ulaşacağız. Bu süreçte tüm üyeleri ve endişelerini dinlememiz çok önemli ve Türkiye’yi de dinleyeceğiz” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç liderleriyle düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini güçlü şekilde desteklediğini ifade etti. Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili resmi süreç için Kongre'ye gerekli bildirimlerde bulunduklarını söyledi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, “Finlandiya her zaman Türkiye ile iyi ikili ilişkilere sahip olmuştur” ifadelerini kullanarak, “NATO müttefiki olarak Türkiye’nin güvenliğine bağlı olacağız. Terörizmi çok ciddiye alıyoruz. Terörü her şekilde lanetliyoruz. Türkiye’nin tüm endişelerini açık ve yapıcı şekilde görüşmeye hazırız” dedi.
Niinisto ayrıca “Finlandiya’nın güçlü bir NATO müttefiki olacağına söz veriyorum” ifadelerini kullanarak, “NATO’nun gerektirdiği her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” dedi.
İsveç Başbakanı Andersson da "Her türlü sorunun çözümü için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz." dedi.
(AA)