Düzce'de deprem meydana geldi. Saat 15:40'ta meydana gelen deprem başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde hissedilirken, kısa süreli panik yaşandı. AFAD depremin büyüklüğünü 5.0 Kandilli Rasathanesi ise 5.2 olarak duyurdu.
Depremin merkez üssünü AFAD Düzce merkez olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi ise Yayakbaşı olduğunu belirtti. Deprem, yerin 18.29 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Öte yandan kentte saat 15.57'de de 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Sarsıntı, yerin 7,11 kilometre derinliğinde oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Düzce'de yaşanan 5 şiddetindeki depremde yaralanma ve can kaybı olmadı. Olay sebebiyle, 14 panik atak ve 5 travma tanılı hastaya sağlık hizmeti sunuldu. Toplam 38 personelden oluşan 112 Acil Yardım ve UMKE Timleri bölgede görev başında. Düzce’ye ve Türkiye’ye geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu deprem sonrası yaptığı açıklamada "Düzce’de, saat 15.40'ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Gelişmelere göre kamuoyu, Valiliğimiz tarafından bilgilendirilecektir. Düzcemize ve hemşehrilerimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
Düzce Valisi Atay, depremle ilgili kendilerine ulaşan olumsuz bir durum olmadığını, korkuyla hastaneye başvuran 12-13 kişinin ayakta tedavilerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada "İstanbul'umuzda da hissedilen Düzce merkezli depremle ilgili ilimizde herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir." diye konuştu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı açıklamada şu ana kadar İstanbul'da olumsuz bir durumun olmadığını belirtti.
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası kötü haber olmadığını söyleyerek, kentte yapı stokunun yenilendiğini belirtti.
Başkan Özlü, “Kötü bir haber yok. Düzce’deki yapı stoku yenilendi. Zemin artı 4 kata izin veriyoruz. Düzce deprem konusunda deneyimli. Hemşehrilerimiz panik yapmasınlar. Bize gelen kötü bir haber yok” dedi.
CNN Türk yayınına katılan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Mutlaka İstanbul'un altında depremin olması gerekmiyor. Bursa'daki bir deprem de İstanbul'da da etkili olabilir. Kaçınılmaz gerçekle ilgili hazırlıklı olmamız gerekiyor." dedi.
CNN Türk Sunucusu Göksu Öngören Özgür, stüdyoda hissettikleri depremin ardından canlı yayında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Saat 15.40'ı gösterdiği civarda Bağcılar'daki stüdyolarımızda depremi hissettik. Kameraman arkadaşımla birlikte 'acaba mı' kaygısına düştük. Ben, başımın döndüğünü hissettim demeye kalmadı yukarıdaki ışıklara baktık ve ışıkların sallandığını görünce deprem olduğunu anladık.
Düzce'de meydana gelen depremde sarsıntı Kocaeli, Sakarya, Bolu ve İstanbul olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Düzce'de depremin şiddetini hisseden vatandaşlar korkuyla evlerinden dışarıya çıktı.
Düzce'de yaşanan 5.0 büyüklüğündeki depremde merkeze bağlı Yayakbaşı köyünde kısa süreli panik yaşandı. Depremi hisseden birçok kişi evlerinden çıkarken, depremi yaşayanlar o anları anlattı. Depremin ardından mahallenin tamamını gezdiklerini ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını ifade eden muhtar Hayrettin Koç, "12 Kasım depremini hatırladık ilk önce. Neyse ki bu sefer bir şey olmadı. Eşim evdeydi hemen dışarı çıkmasını istedim, dışarıya çıktık ve sonra ikinci defa bir sarsıntı yaşadık. Şu an köyde herhangi bir sıkıntı yok şükürler olsun. Olaydan sonra ekipler geldi, bir olumsuzluk yok, yaşantımıza devam ediyoruz. Herkes dışarı çıktı ama şu an sakiniz. Bizim burada evler en fazla iki katlı o yüzden akşam geceyi evde geçireceğiz, inşallah bir şey olmaz" dedi.
Deprem anında büyük panik yaşadıklarını dile getiren Ali Osman Yıldız, şunları söyledi:
"Deprem anında evde haberleri izliyordum. Hafiften bir sallamayla başladı ben paniklemedim ilk önce eşim 'Ne oluyor' dedi bir anda çatıda kediler tepiniyor sandık ilk başta. Daha sonra deprem olduğunu anlayınca salavat getirdik eşimi alıp çocuklarla beraber dışarı çıktım. Daha sonra tekrar eve girdik bir deprem daha oldu 15 dakika arayla. İki defa kötü sallandık daha sonra çocuklar üşüyor diye mecburen eve girdik. Öylelikle atlattık. İnşallah başka deprem olmaz ama yine de hazırda bekleyeceğiz."
İlk depremde ve yaşanan artçı sarsıntıda büyük panik yaşadıklarını ifade eden Ömer Şahin ise "Deprem anında çok korktum, ben salondaydım, yatak odasına gittiğimde bir anda sallantı hızlandı, dolap üzerime düşecekmiş gibi oldu. İlk önce çok korktum çok sarsıldık. Hemen evden dışarı çıktık. Hep birlikte dışarıda 10 dakika bekledik, eve girdiğimiz anda bir deprem daha oldu ve bir daha dışarı çıktık. Akşam güvende olmaya çalışacağız muhtemelen uyumayacağız" diye konuştu.
Köyün büyük bir bölümünün tek katlı evlerden oluştuğunu bu nedenle yıkım yaşanmadığını söyleyen Gökhan Toprak da şöyle konuştu:
"Deprem anında evde televizyon seyrediyorduk, bir anda sallantı başladı. En başta sert bir şekilde vurdu, daha sonra bir süre sallandı. Ayağa kalkmadık, sıkıntı olur diye bekledik daha sonra deprem dinince normal hayatımıza devam ettik. İkinci depremi de evde yaşadık, ilki kadar şiddetli değildi. Tek katlı evde oturuyoruz bu nedenle normal hayatımıza devam edip geceyi evde geçireceğiz."
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde de hissedilen deprem anında, engelli oğlunu sırtında taşıyan annenin o anları güvenlik kamerasına yansıdı. Deprem anında, belden aşağısı felç olan oğlu Muharrem Avcı’yı sırtına alan annesi Gülcan Avcı’nın panikle evden dışarı çıktığı görüldü. Görüntülerde, annenin binadan dışarı çıkardığı oğlunu tuttuğu ve bir süre sonra yakınlarının götürdüğü sandalyeye oturttuğu yer aldı.