Birleşik Krallık, Manchester ve Londra’daki terör saldırılarının gölgesinde dün erken seçime gitti. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 47 milyon seçmen, Parlamento’nun alt kanadı 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girecek isimleri belirlemek için oy kullandı.
İlk sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Muhafazakar Parti 314, ana muhalefetteki İşçi Partisi 266 milletvekili çıkardı. May liderliğindeki iktidar partisinin, az farkla da olsa tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişeceği tahmin edilse de hükümet kurmak için 326 milletvekilinin desteğinin bulunması gerekiyor. Bu sonuca göre Muhafazakarlar tek başına iktidar için gerekli rakama ulaşamıyor. Jeremy Corbyn liderliğinde İşçi Partisi ise milletvekili sayısını 34 artırmış görünüyor.
Sandık çıkış anketi sonuçları, Birleşik Krallık’ta bir koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimaline işaret ediyor. İngiliz basını, sandık çıkış anketlerinden çıkan sonucu, hiçbir partinin çoğunluğu teşkil etmediği parlamento için kullanılan İngilizce ‘hung parliament’ yani ‘askıda parlamento’ olarak dünyaya duyurdu.BBC, Sky ve ITV kanallarının ortaklaşa yayınladığı sandık çıkış anketine göre, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) de seçimin kaybedenleri arasında. SNP’nin milletvekili sayısı 22 azalarak 34’e düşüyor. Liberal Demokrat Parti ise milletvekili sayısını 6 artırarak 14’e çıkarıyor. Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ankete göre milletvekili çıkaramıyor.
BAŞBAKAN, GÜCÜNÜ ARTIRMAK İSTİYORDU
2015’teki son seçimlerde Muhafazakâr Parti, 331 sandalye ile çoğunluğu elde ederken, İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu. Geçen yılki referandumda “İngiltere’nin AB’den ayrılması” yönünde sürpriz kararın çıkmasının ardından Muhafazakâr Partili Başbakan David Cameron istifa etmiş, yerine May gelmişti.
May, 2020’deki seçimleri öne alarak, geçen nisan ayında erken seçime gidilmesi çağrısı yapmıştı. Başbakan, bu seçimle Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek ve hayli sancılı geçecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istiyordu. May; İşçi Partisi, İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ve Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) Brexit sürecini parlamentoda zorlaştıracağını öne sürüyor.
2015 genel seçiminde oyların yüzde 36,9’unu alan Muhafazakar Parti 330 milletvekili çıkarırken, oyları yüzde 30,4’te kalan İşçi Partisi 232 milletvekili elde etmişti. UKIP yüzde 12,6 oyla 1, Liberal Demokrat Parti yüzde 7,9 oyla 8, SNP yüzde 4,7 oyla 56 ve Yeşil Parti yüzde 3,8 oyla 1 milletvekilini parlamentoya sokabilmişti.
GAZETELER AÇIKÇA TARAFINI BELLİ ETTİ
İngiltere'de halk sandık başına giderken, seçim sabahı yayınlanan gazeteler de manşetlerini ve kapak sayfalarını bugünkü seçime ayırdı. İngiltere’de gazeteler geleneksel olarak hangi partiyi desteklediklerini ve nedenlerini anlatan bir başyazı yayınlıyorlar.
SUN BAŞBAKAN MAY’İ DESTEKLİYOR
Murdoch Ailesi’nin çok satan tabloid gazetesi The Sun, Başbakan May’i desteklediğini daha önce açıklamıştı. Bugünkü "seçim özel" sayısında ise muhalif İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i açıkça ti’ye alan bir manşetle çıktı. “Teröristlerle işbirliği yapan, Britanya’nın iyiliğini istemeyen bu adamı çöp kutusuna atın” anlamında bir kapak yaptı.
MIRROR İŞÇİ PARTİSİ’NİN ARKASINDA
Muhalefetteki İşçi Partisi’ne yakınlığı ile bilinen bir diğer neşeli tabloid gazete Mirror ise Başbakan Teresa May’i karikatürize eden bir kapak hazırladı. “Britanya’nın geleceği harcanmasın, yalanlara ve sersemlere kanmayın. Bugün oylarınızı İşçi Partisi’ne verin” manşetiyle çıktı.