Kerkük'ü dün Barzani yönetiminden geri alan Irak ordusu ve milisler, bu kez peşmergelerin kaçtığı Ezidi kenti Sincar'da kontrolü sağladı.
Sincar'da yaşayanlar, ordu birlikleri ve Şii milisler Haşdi Şabi'ye bağlı grupların kente girdiğini bildiriyor.
Reuters haber ajansı, Laleş adlı grubun peşmerge tarafından terk edilen Sincar'da tamamen kontrolü sağladığını son dakika koduyla duyurdu.
ALMANYA VE ABD'DEN MESAFELİ AÇIKLAMALAR
Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'e düzenlediği operasyonun ardından Almanya ve ABD'den mesafeli açıklamalar geldi.
Bağdat ve Erbil arasındaki iplerin gerilmesi ve Irak ordusunun Kerkük'e düzenlediği operasyonun ardından Almanya'nın ve ABD’nin konuya ilişkin tavrı netleşiyor.
'BATI BARZANİ'YE SIRTINI MI DÖNDÜ'
Almanya peşmerge güçlerine eğitim desteğini durdurduğunu açıklarken ABD Başkanı Trump yaşanan gerilim için taraf tutmadıklarını ifade etti.
Bu tutum 'Batı Barzani'ye sırtını mı döndü' yorumlarına neden oldu.
KERKÜK KÜRTLERDEN ALINDI
Irak merkezi hükümet güçleri Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yaptığı bağımsızlık referandumunun ardından, ülkede güç dengesini değiştiren ani bir operasyonla, petrol kenti Kerkük'ü Kürt güçlerin elinden aldı.
Irak merkezi hükümeti Kerkük'te kontrolü ele geçirmek için hafta sonunda askeri operasyon başlatmıştı.
Kerkük'te bulunan bir Reuters muhabiri, askeri operasyonun başlamasından üzerinden bir gün geçmeden ABD'nin eğittiği terörle mücadele gücüne ait silahlı bir araç konvoyunun dün Kerkük vilayetinin hükümet binalarını ele geçirdiğini belirtti.
İki taraf da operasyonda ölü ya da yaralıları olup olmadığı konusunda açıklama yapmadı. Ancak Kerkük'te bulunan bir yardım örgütü, birkaç Kürt Peşmerge savaşçısının ve Irak askerinin Kerkük'ün güneyindeki çatışmada öldüğünü belirtti. Bunun dışında bir çatışma haberi alınmadı.
İki tarafın petrol bakanlığındaki kaynaklarına göre, Irak kuvvetleri kente doğru ilerlerken, petrol tesislerinin Kürt yöneticileri Kerkük'teki iki büyük petrol sahasındaki üretimi kısa bir süre için kıstılar.
Ancak Irak'ın Kürt kontrolü altındaki petrol sahalarına el koyma tehdidinin ardından, üretim yeniden başladı.
Irak hükümetinin, özerk Kürt yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olan Kerkük petrol sahalarının tümünde kontrolünü tekrar almak isteyip istemeyeceği ve böyle bir girişim olursa zamanlaması belli değil.