Ege Denizi'nde İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında saat 08.03'te 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD'ın açıkladığı verilere göre peş peşe 2.9 ve 3 büyüklüğünde iki deprem daha oldu.
AFAD, saat 8.46'da İzmir'in Karaburun ilçesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı.
5.1 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 4.8, 4.7 ve 4.2 olmak üzere üç deprem daha meydana geldi.
Son bir saat içinde Karaburun artçı sarsıntılarla beraber beşik gibi kez sallandı.
Yaşanan depremler Çanakkale ve Balıkesir'de de hissedildi.
Son olarak saat 11.35'te 5.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
İzmir ve ilçelerinden hissedilen depremler kısa süreli paniğe neden oldu. Depreme binalarda yakalananlar panikle dışarı kaçıştı. İzmir Valisi, ilk belirlemelere göre depremde, can ve mal kaybı yaşanmadığını duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Karaburun'daki depremler sonrası yaptığı ilk açıklamada "Deprem sonrası tüm birimlerimiz seferber edildi" dedi.
Kızılay, deprem ile ilgili "İzmir'in Karaburun ilçesinde meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir." açıklamasını yaptı.
İzmir'in Karaburun ilçesinde meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir. #Deprem #İzmir pic.twitter.com/mdJ8GQbCt9
— Türk Kızılay (@Kizilay) February 1, 2021
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremler sonrası yaptığı açıklamada "Ege Denizi Midilli Adası açıklarında meydana gelen 4.8 ve 5.1 büyüklüğündeki depremler Karaburun, Urla, Foça, Dikili ilçelerimiz ve İzmir kent merkezinde de hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Geçmiş olsun." ifadelerine yer verdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Geçmiş olsun İzmir. Karaburun açıklarında meydana gelen deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir'deki depremle ilgili "Ekiplerimiz incelemelerini başlattılar. Şu ana kadar olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadık" ifadelerini kullandı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin Midilli Adası'nın güneyinde olduğunu görüyoruz. Midilli fayının üzerinde gerçekleşen depremler bunlar. 2017 yılına bakacak olursak bu fay, 6.3 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu son deprem de aynı fay üzerinde gerçekleşti" dedi.
5.1'lik depremle ana şok olduğunu ardından artçı sarsıntılar yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bölgede kırılma yaşandığına göre bu depremler biraz daha sürecektir" diye konuştu.
Geçen yıl 30 Ekim'de Ege Denizi'nde Seferihisar ilçesi açıklarında meydana 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı İzmir depreminin daha alt bir bölgede Samos açıklarında gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, bu depremin Karaburun merkezi depremine yol açan fayı etkilemesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
İzmir'de peş peşe meydana gelen depremlerin ardından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan ‘Yazlıklarınıza gidin’ uyarısında bulundu.
Haber Global’e konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan gerginlik boşalımının süreceğini belirterek, “Bayraklı’dan korkarım, Bayraklı ve Bornova’da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1’lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil” dedi.
“Ben İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum” diyen Prof. Ercan, şöyle devam etti:
“Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Karaburun’da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1’lik depremin şiddeti, Karaburun’da 3’tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz’in olduğu yerler. Menemen’in bulunduğu kesimler, Çiğli’nin bulunduğu kesimler.”
Prof. Dr. Okan Tüysüz NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu, merak edilen 'deprem fırtınası' yorumuna da yanıt verdi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz şöyle konuştu:
"Deprem fırtınası çok sayıda depremin bir arada olduğu depremlere verilen isim. Deprem fırtınalarında farklı büyüklükte çok sayıda deprem olur. Deprem fırtınasına dönüşür mü? Buna bakmak lazım. Böyle bir olasılık var tabi..
(İstanbul'da da hissettiğini paylaşanlar oldu) Böyle bir depremin tetiklemesi mümkün değil. Sığ deprem olması geniş bir alanda hissedilmesi anlamına gelir.
(5.1 büyüklüğündeki depremler faydaki negatif enerjiyi atar mı?) Bir miktar enerji boşalımı var. Her deprem 6 ve 7'nin üzerindeki depremler enerjinin büyük oranda boşaldığı anlamına gelir."