Son dakika haberi: İzmir'deki deprem büyük panik yarattı. Egelileri uykusunda yakalayan deprem gece saat 03.29'da meydana geldi. Manisa, Aydın ve Balıkesir başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.9 olarak duyururken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İzmir'e geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Panik sebebiyle toplam 64 kişi etkilendi. 1'i ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor" dedi. Öte yandan depremin öncesinde ortaya çıkan bir ses sosyal medyada gündem oldu. 20 saniye kadar süren depremin hemen öncesinde gelen ses kameraya yansıdı. Deprem anının görüntülerinde yaşanan sarsıntının şiddeti dikkat çekti. İşte İzmir depremiyle ilgili tüm detaylar...
İzmir Buca'da meydana gelen 4.9'luk depremde evinin balkonundan atlayan üniversite öğrencisi Efe Altay Saral ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede vefat etti.
Gece saatlerinde meydana gelen depremle ilgili ortaya çıkan bir görüntü sosyal medyada gündem yarattı. 03.29'daki depremden saniyeler önce kaydedilen görüntülerde büyük bir ses duyuluyor.
Panik yaratan o sesten sonra ise depremin meydana geldiği görülüyor. Sarsıntının şiddeti dikkat çekerken, depremin biraz daha uzun sürmesi halinde bir felaketin yaşanabilmesinden endişe edildi.
Deprem sonrası Konak ilçesi Kubilay Mahallesi'nde bir caminin minaresi yıkıldı. Büyük bir gürültüyle yıkılan minare, depremi yaşayan vatandaşların panik yaşamasına sebep oldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Buca'da meydana gelen depreme ilişkin, “Ekiplerimiz şu ana kadar bir camii minaresindeki hasar dışında olumsuz bir durum ve ihbarla karşılaşmadı” dedi.
Depremin ardından yaşanan panik ise sosyal medya yorumlarına yansıdı. Depremi hissederek uykularından uyanan Egelilerin yaşadığı korku ve panik dikkat çekti. "Allahım çok kötüydü. Kuşların tepkisi... " yorumu gündem olurken, söz konusu depremin çok farklı olduğunu belirtenler de oldu.
İşte o yorumlardan bazıları;
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Buca ilçesi merkezli 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Buca Gölet ile Gaziemir arasındaki fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre; bu fay, batıda Tuzla Fayı'na bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde. Sisam Fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir'de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca Fayı 6'dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca Fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4.9'luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3.7 gibi artçı depremler beklenebilir" dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından Konak ilçesinde zarar gören camiyi inceledi, ardından depremin merkez üssü Buca'ya gitti. Bakan Soylu, Hasanağa Bahçesi'nde geceyi sokakta geçiren vatandaşlarla konuştu. Bir grup öğrenci, Bakan Soylu'ya yurtlarının hasar gördüğünü anlattı.
Depremde, hasarın boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı. Hasar-tespit çalışmaları sonrası zarar gören telefon ve internet hatları yenilenmeye başladı. Depremde Konak ilçesindeki Selahattin Oğlu Camisi'nin minaresi de hasar gördü. Depreme ilişkin açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Tüm İzmir'e geçmiş olsun. Konak'ta sadece bir yerde sıkıntı var. Tescilli bir bina olduğu için tespitleri yapıyoruz. Biraz sonra yıkım ekipleri gelecek. Çalışmaların ardından hemen bertaraf edip, yapımını gerçekleştireceğiz. Yapı stoğu olarak değerlendirdiğimiz zaman, kentsel dönüşüm diyoruz. Çok daha hızlı ve kararlı bir şekilde dönüşümün sağlaması için tüm kurumların beraber çalışması gerekiyor. Şu ana kadar ilçemizde başka bir sıkıntı görünmüyor. 500 yıllık bir cami bu. Zaten bölge olduğu gibi tescilli" dedi.
Öte yandan İzmir'e 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından gelip, merkez üssü Buca ilçesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra İl Afet ve Koordinasyon Merkezi'ne geçti. Burada yapılan toplantıda konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "İzmir sınırları içerisinde 17 tanımlanmış aktif fayımız var. Şu ana kadar toplam 62 artçı sarsıntı yaşandı. Bunların içerisinde en yüksek olan artçı sarsıntının büyüklüğü 2.7" dedi.
4.9 ile 5.0 büyüklüğündeki depremlerin ardından 4.0 büyüklüğünde artçılar olabileceğini belirten Tatar, "Özellikle vatandaşlarımızın bu konuya dikkat ederek hareket etmesinde büyük fayda var. Özellikle depremin artçı sarsıntılarının belli bir noktada yoğunlaştığını, kümelendiğini görüyoruz. Bu da bizim hemen güneyimizde kalan Buca fayının kuzeyinde bir noktaya düşüyor. Depremin aslında bulunduğu yer, bizim 35-40 kilometre uzunluğundaki Tuzla fayının en kuzeydoğu ucuna düşüyor. Türkiye'de 500 civarında diri fay olarak tanımladığımız deprem üretme potansiyeline sahip fay var. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde 4.0- 4.5 büyüklüğünde bir depremin olması, son derece doğal. Bu gerçeği bilmemizde büyük yarar var dolayısıyla bu büyüklükteki bir depremden sonra panik yapmamak gerekiyor" diye konuştu.
İzmir civarında 17 aktif fay olduğunu hatırlatıp, bugünkü depremin son derece olağan karşılanması gerektiğine dikkati çeken Tatar, "Bunun yanı sıra özellikle İzmir'de 6.8- 6.9 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var dolayısıyla bizim bir an önce İzmir'de yapı stokuna dikkat ederek, hareket etmemiz önem taşıyor" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan depremde yaralananların durumuyla ilgili açıklama geldi. Bakan Koca, "İzmir'de yaşanan, büyük bir paniğe yol açan 4,9 şiddetindeki depremde, güncel bilgilerimize göre can kaybı olmadı. Panik sebebiyle toplam 64 kişi etkilendi. 1'i ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor" dedi.