HABER

Son dakika... Koronavirüs tehlikesi büyüyor! Ölü ve hasta sayısı yükseldi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Çin'in Vuhan (Wuhan) kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (corona virus) (2019-nVoC) nedeniyle can kaybı 81'e, enfekte kişi sayısı ise 2 bin 823’e yükseldi. Öte yandan, Kazakistan’ın Almatı şehrinde 4 kişide koronavirüs tespit edilirken Rusya’da da 8 Çinli turiste virüs testi yapıldı. Avustralya'da da 5’inci koronavirüs vakasının tespit edildiği ve hastanın karantina altına alındığı belirtildi.

Koronavirüs tehlikesi her geçen gün daha da artıyor. Ülke genelinde salgın sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 81’e yükseldi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülke genelinde görülen toplam kesinleşmiş vaka sayısının 2 bin 823’e yükseldiğini, hastalardan 461’inin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Ülke genelindeki şüpheli vakaların sayısının da 30 bini aştığı belirtildi. Başkent Pekin’de söz konusu virüsten etkilenenler arasında 9 aylık bir bebeğin de bulunduğu belirtildi.

5 MİLYON KİŞİ VUHAN'I TERK ETTİ

Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang, kentte karantina uygulanmaya başlamadan önce korona virüsü salgını ve Bahar Bayramı tatili nedeniyle yaklaşık 5 milyon kişinin kenti terk ettiğini açıkladı. Sağlık yetkilileri, bu durumun salgını kontrol altına almada karşılaşılan en büyük engellerden olduğunun altını çizdi. Çin hükümeti, salgının yayılmasını önlemek için geçtiğimiz Perşembe günü Vuhan dâhil eyaletteki 13 şehrin tecrit altında tutulacağını açıklamıştı.

30 BİNDEN FAZLA KİŞİ MÜŞADE ALTINA ALINDI

Ayrıca, Hong Kong’da 8, Makau’da 5 ve Tayvan’da 4 vaka tespit edildi. Virüsten etkilendiğinden şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794, enfekte kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların sayısı da 30 bin 453 olarak açıklandı.

Salgından etkilenenlerden bugüne kadar 51 kişi iyileşerek taburcu edildi. Salgın nedeniyle Hubey eyaletinde 76, Hınan, Şanghay, Heylongciang ve Hıbey’de birer kişi yaşamını yitirdi. Salgından etkilenenlerin eyaletlere göre sıralamasında Hubey, bin 423 vakayla başı çekti, başkent Pekin’de 68, Şanghay’da 53 kişinin salgına yakalandığı saptandı.

Diğer yandan, Çin Başbakanı Li Kıçiang liderliğinde toplanan Devlet Konseyince 31 Ocak’ta sona ermesi planlanan Bahar Bayramı tatilinin 3 Şubat’a kadar uzatılacağı, okulların yarıyıl tatilinin uzatılmasına yönelik ayarlamalar yapılacağı açıklandı.

Ülkede insan hareketliliğinin azaltılması için önlemlerin alınması çağrısında bulunulan toplantıda internet üzerinden çalışma modeli gibi tedbirlerin desteklenmesi gerektiği belirtildi.

SALGIN ÖNLEMLERİ SIKLAŞIYOR

Hubey eyaletinin Vuhan kentinde virüsün tespit edilmesinin ardından eyaletteki bazı şehirlerde toplu ulaşım hizmetleri durduruldu. Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi.

Pekin, Şanghay, Tiencin ve Şian kentlerine uzun yol seferi yapan otobüslerin giriş ve çıkışı yasaklandı.

AVUSTRALYA'DA 5. VAKA TESPİT EDİLDİ

Çin’den dünyaya yayılan korona virüsü Avustralya’ya da sıçradı. Yeni Güney Galler eyaletinden sağlık yetkilisi Kerry Chant yaptığı açıklamada, 5. korona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu. Chant, 21 yaşındaki kadının Perşembe günü Çin'in Wuhan şehrinden uçakla Sidney Uluslararası Havalimanı'na geldiğini söyledi. Kadının 24 saat sonra korona virüsü semptomları gösterdiğini ifade eden Chant, teşhis konulduktan sonra Westmead Hastanesi’ne kaldırılarak karantina altına alındığını söyledi.

Ülkede diğer 4 vakanın biri Melbourne'de 3'ü Sidney kentinde kayıtlara geçmişti. Hastaların hepsinin hastanelerde tedavi gördüğü ve karantina altında tutulduğu belirtildi.

KAZAKİSTAN'DA 4 KİŞİDE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Kazakistan’ın Almatı şehrinde 4 kişide Korona virüsü tespit edilirken Rusya’da da 8 Çinli turiste virüs testi yapıldı.

Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’da bulunan Almatı Uluslararası Havalimanı’nda dün Çinli turistleri taşıyan uçakta yapılan incelemede 4 turistte Korona virüsüne rastlandı. Virüs bulunan hastalar Çin’e geri gönderilirken, Kazak yetkilileri yaptığı açıklamada termal kameralarla hastaların yüksek ateşe sahip olduklarını gördüklerini, ilk belirtileri bu sayede anladıklarını belirtti. Hastalar ile ilgili Kazakistan ve Çin yetkilileri temasa geçti.

RUSYA'DA TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Çin ile hava, deniz ve tren yolu ulaşımı bulunan Rusya’da şuana kadar Korona vakası görülmemesine rağmen ülke genelinde tedirginlik yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Ekaterinburg’ta 2 Çinli turist yüksek ateş sebebiyle hastaneye başvurunca turistlere virüs testleri yapılmış, ancak virüse rastlanılmamıştı. Dün ise Moskova ve Soçi’de Korona virüsü ile ilgili hareketlilikler yaşandı. Moskova’ya trenle geldiği anlaşılan 7 turistte yüksek ateş saptanınca bu kişiler hastanelerde kontrol altına alındı. Hastane yetkilileri daha sonra yaptıkları açıklamada, yapılan incelemelerde turistlerde virüse rastlanmadığı ve turistlere zatürre teşhisi konulduğu bilgisini verdi. Gece saatlerinde de Rusya’nın Soçi kentinde bulunan havaalanında 1 Çinli turistte de yüksek ateş tespit edildi. Hasta özel ekipmanlarla hastaneye sevk edildikten sonra hastane yetkilileri bu hastada da virüse rastlanmadığı, hastaya zatürre teşhisi konulduğu bilgisini verdi. Rusya’nın genelinde yaşanan panik havasına karşın Rusya Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada virüse karşın önlemlerin en üst düzeyde tutulduğunu ve halkın endişe etmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

HUBEY EYALETİNDE TIBBİ MALZEME YETERSİZLİĞİ

Hubey Valisi Vang Şiaodong, eyaleti etkisi altına alan salgına ilişkin basın toplantısında, mevcut durumdan dolayı kendisini çok üzgün ve sorumlu hissettiğini söyledi.

Vali Vang, eyalette durumun ciddi olduğunu belirterek, tıbbi malzeme ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi.

Ülkede dün yapılan açıklamalarda salgına neden olan koronavirüse karşı aşı geliştirilmeye başlandığı belirtilmişti ancak Ulusal Sağlık Komisyonu, virüsün uzmanlar tarafından tam olarak anlaşılamadığını ve yayılma hızının güçlendiğini kaydederek, salgının bir süre daha süreceğini bildirmişti.

Son günlerde ülkede ciddi şekilde salgın ve ölü sayısı artarken henüz virüse karşı aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının ülkede ne dereceye ulaşacağı ise bilinmiyor. Salgının Vuhan'daki kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık'ta Vuhan'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

10'DAN FAZLA ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 10'dan fazla ülke ve bölgede görüldü. Çin genelinde 80 kişinin ölümüne yol açan, 2 bin 744 kişiye bulaşan virüs, çıkış yerinden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılıyor.

Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor, ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor. İleri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam ve Malezya, buralarda virüsü taşıyan vakaların olduğunu doğruladı. Yeni tip koronavirüs çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Nepal, Fransa, Kanada, ABD ve Avustralya'ya da sıçradı.

Koronavirüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor; Hong Kong Özel İdari Bölgesi (5 vaka), Makao Özel İdari Bölgesi (2 vaka), Tayland (8 vaka), ABD (5 vaka), Avustralya (5 vaka), Japonya (4 vaka), Malezya (4 vaka), Singapur (4 vaka), Fransa (3 vaka), Güney Kore (3 vaka), Vietnam (2 vaka), Kanada (1 vaka), Nepal (1 vaka) ve Kazakistan (4 vaka) .

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 23 Ocak'ta yaptığı toplantıdan sonra koronovirüsle ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu açıkladı. Çin'de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının Vuhan'daki kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık'ta Vuhan'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Pekin yönetimi, ülke içinde salgınla mücadele için çeşitli önlemler alarak Vuhan'a girişleri yasaklamış, çıkışlara da çok özel durumlarda izin verileceğini açıklamıştı.

(AA)

En Çok Aranan Haberler