İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı Davası'nda beraatına ve tahliyesine karar verilen Osman Kavala hakkında başka bir soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer verildi:
“Gezi Olayları olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni hedef alan kalkışma girişiminin soruşturulması kapsamında; eylemleri planlayan, yöneten ve yönlendiren bir kısım şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 19 Şubat 2019 tarihli iddianamesi ile kamu davası açılmıştır.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18 Şubat 2020 tarihi kararı ile hakkında kamu davası açılan sanıkların beraatına ve tutuklu sanık Mehmet Osman Kavala'nın tahliyesine karar verilmiştir. Alınan kararın bozulması talebi ile ilgili mahkemeye süre tutum dilekçesi verilmiş olup kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır.
Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Mehmet Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında 'Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs' suçundan ayrıca gözaltı karar verilmiştir."
Bu arada, Başsavcılığın gözaltı kararı haberini alan Osman Kavala'nın eşi Ayşe Kavala, serbest bırakılmasını beklediği Karbey Dinlenme tesislerinden ayrıldı.
Karar kapsamında cezaevi çıkışında gözaltına alınan Osman Kavala İstanbul Terörle Mücadele şubesine getirildi.
Osman Kavala’nın sabah saatlerinde savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.
GEZİ DAVASI'NDA OSMAN KAVALA'YA TAHLİYE KARARI VERİLMİŞTİ
2013 yılında yaşanan Gezi parkı olaylarına ilişkin açılan davada mahkeme heyeti kararını açıklamıştı.
Heyet davada yargılanan tüm sanıkların beraatine karar verdi.
Mahkeme ayrıca davanın tek tutuklu sanığı Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tahliyesine de hükmetmişti.
Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında beraat kararı çıktı.
Mahkeme heyeti yurt dışında bulunan Can Dündar ve Memet Ali Alabora'nın aralarında olduğu 7 sanığın dosyasını ayırdı.
Firari sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyalarının ayrılmasını kararlaştıran mahkeme, bu sanıklar haklarındaki yakalama kararlarını kaldırdı.
Mahkeme, bu sanıklar hakkında ifadelerinin alınmasına yönelik yakalama kararı çıkardı.
BAŞSAVCILIK'TAN BERAATE İTİRAZ
DHA'nın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin görülen davada aralarında iş insanı Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanığın beraat kararına yönelik itiraz için mahkemeye süre, tutum dilekçesi verdi.
Başsavcılık gerekçeli karar yazılana kadar itiraz hakkının saklı tutulmasını talep etti.
1957 Paris doğumlu olan Osman Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.