TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, hakkında açılan dava kapsamında ifade vermek için Diyarbakır Adliyesi'ne gitti.
Bir programı kapsamında Diyarbakır'da bulunan Buldan, hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesince açılan dava kapsamında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI: GÖZALTINA ALINMADI
Diyarbakır Valiliğinden, TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili PervinBuldan'ın, hakkındaki dava kapsamında ifade vermesine ilişkin bazı basın yayın organlarında gözaltına alındığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, 26. Dönem HDP Milletvekili Buldan'ın kentteki otele girişi sırasında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan hakkında arama kararı bulunduğunun tespit edildiği, bu kapsamda kendisine gerekli tebligatın yapılması üzerine aracıyla Diyarbakır Adliyesine intikal ettiği belirtildi.
Adli mercilerce gerekli tahkikata başlanıldığı kaydedilen açıklamada, "Bazı basın-yayın organlarında HDP Milletvekili Buldan'ın emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığı şeklinde haberler yer almıştır. Söz konusu milletvekiliyle ilgili herhangi bir gözaltı işlemi yapılmamış olup, haberler gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
BULDAN SERBEST
HDP'nin TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, yarın katılacağı iftar programı nedeniyle geldiği Diyarbakır'da, hakkında Ağrı da yürütülen bir soruşturma kapsamında polis eşliğinde gittiği adliyede yaklaşık 2 saat kaldı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kurularak ifade veren Pervin Buldan, daha sonra serbest kaldı. Buldan adliye çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.
Savunmasının ardından adliyeden ayrılan Buldan, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, çok uzun bir ifade vermediğini söyledi. "Çünkü ben hala milletvekiliyim ve dokunulmazlığım devam ediyor. Aynı zamanda da TBMM Başkanvekiliyim." diyen Buldan, suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.
PERVİN BULDAN KİMDİR?
1967'de Hakkâri'de dünyaya geldi. Babasının adı Halis, annesi Lütfiye'dir. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi'nde memurluk yaptı. 1987'de kuzeni Savaş Buldan ile evlendi. Evlendikten bir süre sonra eşinin işi nedeniyle İstanbul’da yaşamaya başladı; 1991'de ilk çocuğu dünyaya geldi. PKK'ya maddi yardımda bulunmakla suçlanan[kaynak belirtilmeli] eşi, kimliği bilinmeyen kişilerce 2 Haziran 1994'te kaçırıldı ve 4 Haziran 1994'te öldürüldü. Pervin Buldan, eşinin öldüğü gün erken doğum yaparak ikinci çocuğunu dünyaya getirdi.
Eşini kaybettikten bir yıl sonra Cumartesi Anneleri'ne katıldı; dört yıl boyunca Taksim'de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer aldı. Bir yandan da HADEP'te görev aldı; iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu. 1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi %10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı. “Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adıyla bir dernek kuran Buldan, bu dernek kapatılınca 2002'de “Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yakay-Der) 'in kuruluşunda yer aldı ve derneğin başkanlığını yaptı. 2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı. 2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı.
2007 Türkiye genel seçimlerinde barajını geçebilmek için çeşitli partilerin desteklediği Bin Umut Adayları adlı blokta yer aldı. Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girmeyi başardı. Meclise girdikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) grubuna katıldı. DTP'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından onun ardılı olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti. 2011 Türkiye genel seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı olarak tekrar Iğdır'dan milletvekili seçildi ve TBMM'nin 24. dönem milletvekillerinden biri oldu.
BULDAN HAKKINDAKİ SORUŞTURMALAR
Mart 2008'de, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır Milletvekili olarak Iğdır'da düzenlenen bir mitingde bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ı övücü konuşmalar yaptığı ileri sürülerek Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Türk Ceza Kanunu'nun 215'inci maddesi olan "suç ve suçluyu övme" ve 216/1’inci maddesinde yer alan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarını işlediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, "suçu ve suçluyu övme" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından hakkında dava açılan Buldan’ın ek ifadesinin alınması için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine yazı gönderdi. 23 Aralık 2016'da avukatıyla 6. Ağır Ceza Mahkemesine giderek ifade verdi. 9 Şubat 2017'de, iki yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada, Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.