Çiftlik Bank kurucusu 'Tosuncuk' olarak bilinen Mehmet Aydın, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "Tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklandı.
Brezilya'da yetkili makamlara teslim olan ve Türkiye'ye getirilmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında 4 günlük gözaltı süresi verilen Aydın'ın emniyette ifade vermesi yaklaşık 2 gün sürdü.
Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği kararında Aydın'ın çeşitli araçlarla şirket üyelerinden temin ettiği paraları kullanarak yurt dışına transfer ettiğinin anlaşıldığını, yine şirket faaliyetleri için üyelerden elde edilen paraların amaç dışı şekilde farklı kullanıldığı kanaatine varıldığını belirtti. Mehmet Aydın'ın alınan paraları diğer faaliyetlerde kullandığına ilişkin tevil yollu beyanda bulunduğu kaydedilen kararda, dosya içerisinde yer alan belgeler ile üyelerin mağdur edildiği şirketin ticaret sicil kayıtları ve Aydın'ın yetkili olduğuna ilişkin belgeler dikkate alındı. Kararda Mehmet Aydın'a ait olan soruşturmaya konu şirketlere ilişkin karar defteri ve diğer kayıtlar, Aydın'dan ele geçirilen somut belgelerin olduğu vurgulandı. Aydın'ın 3 buçuk yıl boyunca yurt dışında kalmış olması, kaçma şüphesi taşıdığının görülmesi ve üzerine atılı suç için kanunda öngörülen ceza miktarı dikkate alındı. Hakimlik Mehmet Aydın'ın sevk edildiği suç maddelerinden tutuklanmasına karar verdi.
Mahkemenin tutuklama kararının ardından saat 21.00'de adliyeden çıkarılan Mehmet Aydın, Maltepe Cezaevi'ne götürüldü.
Mehmet Aydın'ın emniyetteki sorgusunun detayları ortaya çıktı.
Mehmet Aydın'ın, borcu bulunan kişilerle ilgili 2018 yılında Bursa'da yerel bir televizyon kanalına yaptığı röportajda, mağdurlarla yaptığı anlaşmalar gereği, iflas ettiği ya da sistemin kapatılması durumunda, Türkiye'de kurduğu 200 milyonluk tesisleri teminat olarak gösterdiğini söylediği ortaya çıktı. El konulan mal varlığı ile borçlarını nasıl ödeyeceği sorulan Aydın'ın, kaçamak cevaplar verdiği, nakit parası olup olmadığını ise yanıtsız bıraktığı öğrenildi.
'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın, ilk olarak Türkiye'den Arjantin'e, oradan da Uruguay'a geçip, burada inşaat şirketi kurduğu belirlendi. Kurduğu şirkete bir süre sonra Uruguay devleti tarafından el konulunca, Brezilya'ya giden Mehmet Aydın'ın, burada da bir süre kaldıktan sonra Türkiye'ye teslim olduğu tespit edildi. Teslim olduğunda Tosuncuk'un cebinde, 120 liraya karşılık gelen 70 Brezilya Reali nakit para bulunduğu öğrenildi.
Nisan 2018'de Balıkesir'de kendisine ait bir depoya polis ekiplerince düzenlenen baskında yüzlerce bilgisayarın bulunduğunu soran Mali Şube polisine Mehmet Aydın'ın, Bitcoin tarlası olarak kullanılan adresle ilgili bilgisi olmadığını söylediği bilgisi edinildi. "Hesaplarından saklı yazı para var mı" şeklindeki soruya da Aydın'ın "Vardı ancak mal varlığıma el konulunca harcadım" dediği öğrenildi.
Öte yandan Mehmet Aydın'ın savcılıkta verdiği 4 saatlik ifadesinin de detayları ortaya çıktı. Aydın'ın savcılık ifadesinde "Kimseyi dolandırmak niyetiyle işe başlamadım. Bazı hatalarım oldu, yanlış insanlarla tanıştım. Bu nedenle ben Çiftlik Bank oyunundaki üyeler gibi mağdur oldum. Üzerime atılı suçu işlemediğimden etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Ancak mağdurların zararlarının Türkiye makamlarınca el konulan tüm mal varlığımdan karşılanmasını istiyorum" dediği öğrenildi.
Aydın, sosyal medya uzmanı olarak çalıştığını, zamanla kendi oyun şirketini Bursa'da kurduğunu, İstanbul'dan gelen yatırımcıların teklifli üzerine İstanbul'da da bayii açığını ve işlerin büyüyerek daha çok üye katıldığını söyledi.
Aydın ifadesinde Bursa'da mafyavari bir kişi tarafından tehdit edildiğini, yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını iddia etti.
Aydın'ın Çiftlik Bank oyunu, şarküteri, hayvan besiciliği faaliyetlerine devam ederken Bitcoin'e merakı olduğunu, bir Uruguay vatandaşının kendisine bu işlerin Paraguay'da daha kolay yapılabileceğini söylediği ve 3 milyon dolar ödeme yaparak 800-900 adet Bitcoin üretim cihazı aldıklarını söyledi. Elde ettiği karlardan Çiftlik Bank üyelerine de para verdiğini öne süren Aydın, sosyal medyada kendileri aleyhine haberler yapıldığını ve bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gerekli incelemeleri başlattığını belirterek "Hakkımızda soruşturma başlatıldı. Reklamlarımız yasaklandı. Biz de üyelere bağlı bir sistem olmadığımızı ispatlamak amacıyla üye alımını durdurduk. Soruşturma başlatılmasının ardından Türkiye'de bulunan bankalar bizimle çalışmayacağını söyleyerek hesaplarımızı kapattılar" dediği öğrenildi.
Aydın "Ben örgüt kurup yönettiğim ve insanları dolandırdığım iddiasını kabul etmiyorum. Her şeyi samimiyetle anlattım. Kimseyi dolandırmak niyetiyle işe başlamadım. Bazı hatalarım oldu, yanlış insanlarla tanıştım. Bu nedenle ben Çiftlik Bank oyunundaki üyeler gibi mağdur oldum. Üzerime atılı suçu işlemediğimden etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Ancak mağdurların zararlarının Türkiye makamlarınca el konulan tüm mal varlığından karşılanmasını istiyorum" dedi. (DHA)