Son depremler, büyük İstanbul depremini tetikleyecek mi, yoksa belirtildiği gibi Manisa ve İzmir çevresindeki fay hatlarını mı tetikleyecek? İzmir Karaburun açıklarında dün gerçekleşen deprem ile ilgili büyük İstanbul depremini tetikler mi, bilinmezlik içerisinde inceleniliyor. Deprem uzmanlarının bu konuyla ilgili farklı farklı görüşleri olsa da, tek ortak cümleleri; İstanbul'da bir büyük deprem olacağı ile ilgili. 12 Haziran günü Ege açıklarında meydana gelen deprem sonucunda Marmara ve Ege'nin kıyı kesimleri büyük ölçüde depremi hissedebildi. 6.7 olarak ölçülen İzmir depremi, İstanbul depremini etkileyecek mi, sorusunun yanısıra bu depremin öncü deprem olduğu açıklanmıştı. Yani, uzmanlara göre bu depremin artçıları zaman zaman hissedilecek.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış'ın yaptığı açıklamaya göre: "İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor."
Son depremler ile ilgili Yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise CNN TÜRK yayınında şunları anlattı: "Daha önce de 'İzmir depremi nerede bekleniyor?' dendiği zaman Foça, Karaburun, Midilli üçgeninde olacağını, Midilli'ye daha yakın olacağını söylemişti. Çünkü orada Manisa Foça üzerinden gelen Ege kırığının çatak yeri orasıydı. Geçmişte de burada 7.3'e kadar hasar yapan depremler görmüştük. Depremin burada olacağını söylüyordum tam da orada oldu. Depremin düşey atımlı olması ve 8 kilometrede olması çok geniş bir alandan duyumsanmasına neden oldu. Denizli, Aydın, Muğla, Çanakkale'de güçlü olarak hissedildi. En çok da İzmir'de Karşıyaka, Bornova, Alsancak, Basmane, Konak, Alaybey, Çiğli, Menemen, Urla'da oldukça fazla duyumsandı. Bunun ana nedeni de buradaki deprem büyütme katsayısının yaklaşık 4'e kadar varmış olmasıdır.
Açıklamalarda, net olarak 'Son depremler büyük İstanbul depremini etkileyecek ibaresi kullanılmadı. Lakin uzmanlar İstanbul'un bir deprem beklediğini ve hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyorlar.
Son depremler ile ilgili bir açıklama da; Prof. Dr. Ercan'dan geldi; "İzmir'in toprağı İstanbul gibi değil daha dayanıklı bir yapısı var. Demin saydığım yerlerin dışındaki yapılarda genellikle güvende. İzmir'in yapılarında her 100 yapıdan 70'inde paslanma sorunuyla karşılaşıyoruz. Bu depremle enerjinin tamamı boşalmamıştır. Depremin ortalama büyüklüğü 6.2'dir. Bunun artçı depremlerini göreceğiz. 5.2'ye kadar varan artçı depremleri de göreceğiz. Bu depremin potansiyeli normalde 7-7.2'dir. Bunu böyle algılamak gerekiyor. Gelecekte de bu bölgede 6.5 ile 6.7 arasında bir deprem beklenmesi sürpriz olmaz. Bunu duyanlar hemen bir deprem olacak diye anlamasınlar, ne zaman olacağını bilemeyiz. Bu depremin bir olumlu tarafı, Bornova ve İzmir kırığını harekete geçirmemiştir, öyle olsa hasar daha büyük olabilirdi."