HABER

Sonbahar hastalıkları kapımızda

Sonbahar hastalıkları kapımızda

Mevsim değişmeye başladı. Gerçi arada yazdan kalma günler de oluyor, ama rüzgârıyla, yağmuruyla, kısalan günleriyle ve hastalıklarıyla sonbahar kapımızda artık

Bugünlerde pek çok kişi hasta. Kimi öksürükten boğuluyor, kimi nezle olmuş burnu akıyor, hapşırıyor, kimi ateşlenmiş yatak döşek yatıyor... Kiminin boğazı ağrıyor, bademcikleri şişmiş yutkunamıyor, kiminin sinüziti azmış baş ağrısından duramıyor...

İşte sonbahar ve hastalıkları. Hepsi bizi bekliyor, aman dikkat!

NEZLE: Çok çeşitli virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolları infeksiyonudur. Soğuk algınlığı ismiyle de bilinir. Hastalık burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ile başlar. Ateş çoğu zaman normal veya hafif olarak yükselmiş bulunur. Halsizlik, iştahsızlık olabilir. Çok bulaşıcı bir hastalık olan soğuk algınlığı birkaç gün içinde geçer.

SİNÜZİT: Burun etrafındaki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, ağız kokusu yapar. Burundan ve genizden koyu, yapışkan sarı veya yeşilimsi renkte salgılar vardır. Ateş de olabilir.

FARENJİT: Yutak iltihabıdır. Boğaz kızarmıştır ve yanma ve ağrı vardır. Yutkunmak güçleşmiştir. Ateş, halsizlik ve boyundaki lenf bezlerinde şişme de saptanabilir.

TONSİLLİT: Bademciklerin iltihabıdır. Bademcikler büyük ve şişmiş olarak görülür. Bazan içinden iltihap sızdığı da saptanabilir. Çok yüksek ateşe neden olabilir.

LARENJİT: Gırtlağın ve ses tellerinin iltihabıdır. En önemli belirtisi ses kısıklığı ve sesin çatallı veya boğuk olmasıdır. Bazı hastalarda ses hiç çıkmayabilir. Hastalar boğazın derinliklerinde yanma ve kuruma hissederler. Kuru ve rahatsız edici bir öksürük de çoğu zaman vardır. Çocuklarda solunum güçlüğü ve nefes darlığına da yol açabilir.

OTİT: Orta kulak iltihabıdır. Allerjik bünyeli çocuklarda daha sık rastlanır. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak yolundan akıntı şile beraber kuru öksürük de vardır.

TRAKEİT: Ana nefes borusunun iltihabıdır. Larenjitle birlikte de olabilir. Tipik belirtileri şiddetli kuru öksürük v öksürükle birlikte göğüs kemiği arkasında yırtılırcasına bir ağrı olmasıdır. Ateş genellikle normaldir.

BRONŞİT: Bronşların iltihaplanmasıdır. Hastalığın etkeni virüs ismi verilen mikroplardır. Belirtiler çoğu zaman soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar. İlk günler kuru olan öksürük daha sonra balgam çıkarma ile birlikte olur. Bazı hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı ve sırt ağrıları da görülebilir.

ASTIM: Her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber çocuklarda daha sık rastlanır. Krizler halinde gelen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile karakterizedir. Belirtiler gece ve sabaha karşı şiddetlenir. Astım krizlerinin başlıca nedenleri allerjenler ve nezle gibi virüs infeksiyonlarıdır.

ZATÜRRE: Akciğer dokusunun iltihabıdır. Üşüme, titreme, yüksek ateş ve öksürük ile başlar. İlerleyen günlerde koyu ve yapışkan balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı ortaya çıkar. Erken tanınması ve ciddi olarak antibiotik tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır.

**Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

**

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi

ahmetrasimk@mynet.com

En Çok Aranan Haberler